Ženy jsou utlačované a jen ony to mohou změnit, říká kyrgyzská zpěvačka a aktivistka Zere Asylbek

9. červenec 2019

„Když se nesnažíte o to, aby vás muži měli rádi, nebo mluvíte o svobodě, tak to přináší střet světonázorů,“ říká kyrgyzská zpěvačka a aktivistka Zere Asylbek. Její klip Kyz – Dívka, v němž se objevila jen v podprsence a saku, loni v konzervativní zemi vyvolal celou řadu negativních reakcí. Při její nedávné návštěvě Prahy jsme spolu debatovaly nejen o tom, proč vyvolala takové pobouření a s jakými problémy se potýkají ženy v Kyrgyzstánu.

Před rokem jste vypustila videoklip s názvem Kyz – Dívka, který vzbudil spoustu reakcí. O čem ten klip je, co je hlavní myšlenka?

Ta samotná písnička je o svobodě. Používala jsem velmi jednoduchá slova, která zná každý, abych tím vyjádřila, o čem je svoboda. Negativní zprávy, které jsem dostala v reakci na to video, se týkaly oblečení. Já jsem měla podprsenku a sako a to spoustu lidí pobouřilo. To video je také celkově o diverzitě a různorodosti. Je o dívkách, takových, jaké jsou. Také je v něm důležité nesoudit se mezi sebou navzájem a chovat se k sobě s úctou. Jsou tam holky v bikinách, v tradičních kyrgyzských šatech, v hidžábu.

Předcházel tomu nějaký impuls, který vás inspiroval udělat tohle video?

Nebylo to tak, že by se v mém životě něco stalo a já bych se najednou rozhodla vytáhnout tohle téma. Jsou to spíš věci, které jsem viděla, cítila a zažívala od svého dětství. Vychází to i z toho, jak probíhala moje škola, a ze všeho, čeho jsem byla svědkem. Od dětství jsme přemýšlela nad tím, že na tom, co se děje ve společnosti, není něco v pořádku. Cítila jsem se být nějakým způsobem utlačovaná. Tak jsem si říkala, že tady něco nehraje, a časem jsem zjistila, že existuje něco jako genderová nerovnost. Nešlo tedy o nějakou jednu situaci, ale spíš o život, který žiju.

Co je v Kyrgyzstánu ten největší problém v otázce ženských práv?

Snažíme se nějak řešit problém genderové nerovnosti, ale je děsivé, co se v naší zemi děje. Například máme takzvanou tradici, která se jmenuje únos nevěsty. To v podstatě znamená, že jdete po ulici a skupina chlapců k vám přijde, vezmou vás do auta a někam odvezou, abyste se stala nevěstou jednoho z nich. A tohle se v mé zemi stále stává. To nám může naznačit hodně z toho, na jaké úrovni jsme, co se týče rovnosti žen a mužů. Máme spoustu jiných problémů, ale tohle je asi nejzásadnější.

Jak to funguje? Může být výsledkem takového únosu skutečná svatba?

Ano, je to tak, že spousta dívek, které jsou takto uneseny, se stane manželkami únosců. Je to těžké vysvětlit lidem, kteří nežijí v Kyrgyzstánu. My máme výraz ujad, to znamená ostuda nebo ostudný. Je to výraz, který řídí rozhodnutí místních lidí, jestli něco udělat nebo neudělat. Ujad také souvisí s tím, co si lidé kolem vás nebo společnost myslí. Když se ujad spojí s kultem panenství, dívka si řekne: „Aha, takže všichni si teď budou myslet, že nejsem panna. Když opustím tenhle dům, nikdo mi nebude věřit, že jsem ještě panna.“ A tak tam zůstane. V některých případech je to i tak, že ty dívky jsou znásilněné.

Zere Asylbek

Když se vrátíme k tomu videu, jaké byly konkrétní reakce?

Různé. Samozřejmě jsem měla spoustu nenávistných reakcí, včetně toho, že uráželi moje tělo, to, jak vypadám. Dostávala jsem také reakce, které vycházely z hodně tradičního a náboženského pohledu. Někteří lidé mi vyhrožovali smrtí. Hodně mě ale překvapily reakce, které mě naopak podporovaly. Nemyslela jsem si, že dostanu tolik podpory. Byli mezi nimi mladí lidé i lidé ze starší generace, ale třeba i spoustu věřících, prostě nejrůznější druhy lidí. Jasně, bylo jich méně než těch nenávistných, ale jen to vědomí, že nějaká podpora existuje, pro mě znamenalo hodně.

Co vaše kritiky tolik naštvalo? Myslíte, že se v tom objevil nějaký střet světonázorů?

Víte, my máme spoustu kyrgyzských zpěvaček, které se objevily na obrazovce v podobném oblečení. Já jsem se od nich ale lišila tím, že jsem se nesnažila o to, aby mě lidé měli rádi. V jiných klipech se dívky snaží vypadat sexy, aby se lidem líbily. Já jsem tohle nedělala. Když se nesnažíte o to, aby vás muži měli rádi, nebo mluvíte o svobodě, tak to samozřejmě přináší střet světonázorů. Zejména u mužů, kteří mají konzervativní názory.

Se Zere Asylbek jsme diskutovaly i o tom, jakým dalším problémům čelí ženy v Kyrgyzstánu a jestli je vůbec reálné v konzervativní společnosti zlepšit rovnost pohlaví prostřednictvím hudby a umění. Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.