„Ženy se mi někdy až překvapivě otevřou,“ říká o svém projektu Women of Jeseníky Markéta Turková

4. září 2018

Na začátku roku 2018 založila Markéta Turková neziskovou iniciativu Women of Jeseníky. Prostřednictvím profilových textů upozorňuje na zajímavé ženy z oblasti Jeseníků, respektive Rychlebských hor. Aktuálně jich je na webu womenofjeseniky.cz zveřejněných už přes dvacet.

„Inspirovala jsem se projekty Humans of... a Women of Brno,“ popisuje počátek svého projektu Markéta Turková, která se zpět do rodných Jeseníků přestěhovala po dostudování brněnské Masarykovy univerzity. „Spousta lidí mě od návratu domů odrazovala s tím, že neseženu práci, ale já se vrátit chtěla, jakkoliv jsem s tím ve vysokoškolských začátcích sama nepočítala,“ přiznává. A protože ráda píše a zároveň poznává nové lidi, rozhodla se obě záliby spojit v projektu Women of Jeseníky.

O ženách, které na womenofjeseniky.cz představuje, toho podle svých slov sama kolikrát ví jen málo. „Často je to jen ta jedna věc, kterou jsou specifické, takže otázky se mi dopředu připravují těžko. Základ je v podstatě pokaždé stejný: vysvětlím jim svůj projekt a poté se ptám, co je ta věc, kterou dělají, proč to začaly dělat a co je jejich cílem.“ Rozhovory jsou tak často velmi spontánní, nicméně jejich výsledná podoba na webu má blíže k monologu či osobitému profilu představované ženy, což podle slov Turkové také činí blog specifickým.

„Klasické novinové rozhovory mě moc nebaví, i proto je mým cílem nechat ženy mluvit samotné za sebe. Často se mi hodně otevřou, takže následnou autorizaci beru jako nutnost, i když je to současně hlavní příčina skluzu,“ dodává Turková s tím, že původní plán byl nový rozhovor každou neděli, ale už teď je jasné, že penzum 52 rozhovorů do konce roku nestihne. Zatím tak stále čerpá převážně ze seznamu žen, který si vytvořila na začátku projektu, jakkoliv jí, jak sama říká, lidé posílají zajímavé tipy především prostřednictvím Facebooku.

Co mají podle Turkové zpovídané ženy společné? Čím ji samotnou projekt Women of Jeseníky obohacuje a jak reagují lidé na rozhovory se ženami, které sami doporučili? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.