Žhářské útoky tracků od Latto, Perfume a J-Hopea. Vstříc vlnám veder s lýtka zapalujícími hity!

20. červenec 2022
Topinky

Aktuálním vlnám veder jdou naproti chytlavé refrény jednoho z nejúspěšnějších japonských girlbandů historie Perfume, k-hip hop v podání rappera J-Hopea z boybandu BTS i zpěvačka Rose Gray s devadesátkovým throwbackem. Na hudební novinky putující do playlistu Radia Wave naštěstí dohlíží bůžek Amor. Dancing, Drinking, Talking, Thinking!

Perfume - Spinning World

Credits: Ayano Ōmoto, Yuka Kashino, Ayaka Nishiwaki, Yasutaka Nakata
Label: Universal
Album: Plasma

Trojice A-chan, Kashiyuka a Nocchi společně tvoří jeden z nejúspěšnějších japonských girlbandů historie. Jejich futuristická vystoupení na festivalech SXSW nebo Coachelle zaujaly nejen západní kritiku, ale také mnohé posluchače, kteří už netrpělivě vyhlíží novou desku nesoucí název Plasma. Ta nabídne dvanáct skladeb produkovaných jejich dvorním producentem Yasutakou Nakatou, jehož track Crazy Crazy ve spolupráci s Charli XCX můžete znát z našeho playlistu. Ohlášení desky techno-popové trio podpořilo novým singlem Spinning World, který se opírá o funky basu, aktualizovaný osmdesátkový zvuk a chytlavý refrén. Skladbu také doplňuje snový podmanivý vizuál, ve kterém i tentokrát Perfume tančí choreografii úspěšné choreografky MIKIKO. Poslechněte si také příspěvek, ve kterém vzpomínáme na jejich nejúspěšnější singl Polyrhythm, který doputoval až do pixarovského snímku Auta 2.

Rose Gray - Cupid

Credits: Rose Gray, Alex Drury, Matthew Holmes, Phil Leigh, James Greenwood
Label: Play It Again Sam
Album: Synchronicity EP

Rose Gray je zpěvačka z východního Londýna, která dělá taneční pop výrazně ovlivněný devadesátkami. Název jejího debutové EPčka Dancing, Drinking, Talking, Thinking řekne o její hudbě vše podstatné. V polovině července vydala Gray nové EPčko Synchronicity, na kterém je i skladba Cupid, jež nás zaujala. „Chtěla jsem napsat něco veselého. Přijde mi, že existuje nějaká vyšší síla, která vás přinutí zamilovat se a vůbec nevím, co to je. Možná je to nějaká bytost jako bůžek Amor (Cupid). A v téhle písni jsem chtěla zachytit tuhle energii,“ říká k novince Rose Gray. Píseň produkoval zkušený britský producent a DJ Alex Metric, který má za sebou třeba remixy Daft Punk nebo N.E.R.D.

Latto - Pussy

Credits: Alyssa Stephens, Johnny Goldstein, Clarence Reid, Willie Clarke
Label: Streamcut / RCA
Album: Pussy single

Když americký Nejvyšší soud na konci června zvrátil skoro padesát let starý precedens Roe vs. Wade, dal jednotlivým státům možnost přijímat tvrdé protipotratové zákony. Proti tomuto útoku na ženskou svobodu se pochopitelně ozvala celá řada hudebnic, Lizzo slíbila milion dolarů organizaci Planned Parenthood a Olivia Rodrigo ukázala na festivalu Glastonbury Nejvyššímu soudu prostředníček. „Nikdy nedovolím mužům, aby měli dohled nad mým tělem,“ prohlásila na předávání cen BET rapperka Latto, která necelý měsíc po rozhodnutí soudu přichází s první velkou protestní hymnou na toto téma. V skladbě Pussy například vzkazuje: „genderové role, které propagujete, jsou pokrytecký“ a vyzývá ženy, aby si užívaly sex stejně jako to dělají muži. O beat se postaral Johnny Goldstein. 

J-Hope - Arson

Credits: Čong Ho-sok, Michael Volpe
Label: BIGHIT
Album: Jack In The Box

Jihokorejského rappera J-Hopea můžete znát zejména pro jeho působení v globálně úspěšném k-popovém boybandu BTS. Sedmičlenná skupina ale nedávno oznámila, že dává společný projekt na chvíli k ledu a jednotliví členové se zaměří na své sólové kariéry. J-Hope je prvním z nich, kdo se po překvapivém oznámení hlásí o slovo se sólovým albem. Desetistopou nahrávku Jack In The Box, kterou J-Hope o něco serióznějším způsobem navazuje na mixtape Hope World z roku 2018, otevírá anglická narace řeckého mýtu o Pandoře a následně pracuje s tématem naděje. Hip-popem protkaná deska navíc skrze texty umožňuje fanouškům dozvědět se něco víc o stávající situaci BTS a o tom, kterým směrem se pravděpodobně vydají příště. Do naší rotace putuje zavírák celé desky – nekompromisní rapový track s hutným beatem od Michaela Volpeho aka Clams Casino nazvaný Arson.

Komu je věnovaná první velká protestná hymna rapperky Latto? A jak vydýchaná je místnost bez Aleše Stuchlého? Poslechněte si verbální útoky redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.