Ať žijí duchové. Ghostwire: Tokyo fascinuje japonskou mytologií, ale jako hra hlavně nudí

25. březen 2022

Jarda, Šárka a Lukáš se tentokrát sešli ve studiu, aby probrali nejnovější počin herního hororového mistra Šindžiho Mikamiho, který víc než strašení tentokrát akcentuje spiritualitu, tajemno a nadpřirozeno. Ghostwire: Tokyo od Tango Gameworks nicméně funguje víc jako encyklopedie mýtů Země vycházejícího slunce, mezi akčními adventurami v otevřeném světě jde o nanejvýš průměrného zástupce.

Otevřený svět reprezentuje v tomto případě jedna jediná tokijská čtvrť, Šibuja, ohraničená podivnou mlhou, která zapříčinila zmizení čtvrt milionu lidí. Hlavní hrdina Akito měl v tomto paranormálním momentu smůlu, protože se ocitl na hranici života a smrti, takže své tělo nově sdílí s duší mysteriózního detektiva přezdívaného KK.

Díky tomu začne ovládat i magické bojové umění na principu prstových pečetí kudži-kiri, kterým se brání proti nájezdům démonů reprezentujících psychické potíže moderních obyvatel Tokia. Premisa zní skvěle, prvních několik hodin se i poměrně nadějně rozbíhá, aby svůj slibný rozjezd nikdy nezvládla proměnit v něco víc.

Kromě Ghostwire: Tokyo probrali moderátoři Questu další herní kousky, kde duchové a nadpřirozeno hrají zásadní roli. Jarda velebí třeba kooperativní psychologickou záležitost Phasmophobia, kde čtveřice hráčů a hráček vystupuje v rolích lovců duchů, ale v průběhu výjezdů se spíš oni sami stávají lovnou kořistí. O korunku nejstrašidelnější herní úrovně všech dob se ale už řadu let přetahují dva úplně jiní kandidáti z žánrů jinak nehororových.

V čem spočívá genialita Šindžiho Mikamiho? Proč se v otevřeném herním světě špatně straší? Poslechněte si celý díl Questu o hrách s lehkými hororovými prvky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.