Zimní klauzury ve Zlíně: Squatting Slavs, Stopařův průvodce a perfektní trench coat

16. únor 2017

Studenti Ateliéru designu oděvu z UTB na klauzurách potvrdili, že zlínskou mladou módu stojí za to sledovat. Hned tři kolekce z této školy uvidíme už příští měsíc na nejprestižnějším českém týdnu módy, MBPFW.

Studenti ADO představili rozpracované kolekce inspirované Squatting Slavs, Instagramem nebo Stopařovým průvodcem po galaxii. Dobrodružnou sci-fi komedii do své kolekce transformuje Michaela Hriňová. Designérka, která sbírala zkušenosti na stáži u Chatty, byla vybraná mezi finalisty soutěže VAN GRAAF Junior Talent 2017 a kolekci tak v plné podobě, včetně bot od Marie Novákové, uvidíme na březnovém MBPFW. O finanční ocenění, profi PR od fashion weeku a přehlídku na podzimním ročníku údálosti s ní bude soutěžit vedle Adama Kosta a Zoltána Tótha i spolužák ze zlínského ateliéru Lukáš Krnáč. Ten se pro svou barevně i tvarově extravagantní kolekci inspiroval smrtelnými hříchy a QR kódy. Třetím a v tuto chvíli nejznámějším designérem ze Zlína, který se na MBPFW představí už podruhé, tentokrát mimo soutěž nových talentů a s podporou magazínu Blue Paper, je Jan Černý. V aktuální kolekci se soustředí na základní prvky pánské elegance a krejčoviny, ústředním bodem je trench coat, jeho perfektní zpracování a dekonstrukce.

Zajímavé práce představili i další zlínští studenti. Dobrý cit pro celek i detail ukázala Gabriela Petrová v kolekci inspirované Squatting Slavs. Osobitý humor a autentický přístup k oděvu a stylingu předvedla Kristýna Coufalová, která do linie inspirované svým dětstvím neváhala zařadit mikinu zastrčenou do tělových punčocháčů. Tereza Chmurová našla cestu k podobě své nové kolekce přes sociální média, reflektuje v ní odraz své předchozí práce na Instagramu. Práce nejmladších studentů se dotýkaly zadaného tématu Voda pro všechny. Často šlo o upcyklaci, jako v kolekci Jardin od Romany Lydiakové, ale objevily se i další zajímavé přístupy k tématu. Adéla Malendová se odrazila od fotografických map vysychajícího Aralského jezera, Katarina Mydliarová navrhla kolekci plavek a ponožek s potiskem kůže žab pralesniček a Paulina Ružovičová pracovala s technikou barvení ebru, která spotřebovává velmi malé množství vody.

Na fotografie z obhajob klauzurních prací Ateliéru designu oděvu se podívejte v galerii na FB Modeschau.

Playlist:

Arma – Favela (Murder He Wrote Remix)
Bean – Racer (bleach Remix)
Javascript – P!nky Ring (Ca$h Bandicoot Remix)
Santa Muerte – Aye
Lao – Caracol Ha
Ptwiggs – Hypno Game (tortured bass edit)
Kingdom – Punished Pras Cachorras (SM Edit)
Ida Dillan – Scorpion Kick (Paul Marmota Remix)
Harry Griffiths – Distilled
Late June – Hold On, My Love


Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.