Zimní semestr online a rodina daleko. Jaké to je být zahraničním studentem v době pandemie?

29. říjen 2020

Na vysokých školách v České republice studuje několik desítek tisíc zahraničních studentů ze zemí celého světa. Zavření škol a následné online studium se dotýká všech, ale ne každý má možnost se vrátit domů a trávit čas s rodinou. Jak tahle početná skupina lidí reaguje na distanční vyučování a omezení pohybu nebo výkonu zaměstnání? Jak dopadají restrikce na ty, kteří se rozhodli zůstat nebo z různých důvodů odcestovat nemohou? 

Podmínky, za kterých fungujeme v době vládních restrikcí proti šíření koronaviru, se mění každou chvíli a část studentů si v této době zvolila možnost zůstat na koleji, kde se nadále věnuje studiu.

Danijela Kos

„Měla jsem pocit, že pro mě bude lepší v Praze zůstat než jet do Chorvatska, které je docela daleko. Samozřejmě je pro každého příjemnější být teď doma, atmosféra je tady trochu zvláštní, lidé nejsou tak v pohodě jak dřív,“ říká Danijela, která zůstala na koleji HAMU a věnuje se hře na violoncello.

Pro studenty ze vzdálenějších zemí to nebyla vždy volba, někdy se jim odcestovat nepodařilo, a tak je pro ně pobyt na koleji aktuálně jedinou možností. „Měla jsem letos plány, asi jako každý, chtěla jsem jet po dvou letech do Indie, ale virus mé plány sabotoval,“ vysvětluje Shreya, proč zůstala v Praze i na zimní semestr.

Shreya Bhardwaj

Zároveň jsou koleje často místem, které poskytuje studentům společenské zázemí v době, kdy je mezilidský kontakt výrazně omezen. „V současné pandemii bych řekla, že je důležitý komunitní aspekt koleje, všichni jsou tady ve stejné situaci. Pravidla se vztahují na nás všechny a vy víte, že tady kolem žijí lidé, kteří vědí, čím procházíte,“ dodává Shreya, studentka sociologie.

Erdem Cenk Bakan

Část zahraničních studentů také přijela letos na podzim do České republiky poprvé, aby zde své studium za ztížených podmínek zahájila. „Už několik let jsem snil o tom, že budu žít v zahraničí. Vím, že na to teď není kvůli globální pandemii ideální situace, ale chci naplnit své sny,“ popisuje Erdem svou cestu za studiem z Turecka.

Jak se daří zahraničním studentům fungovat v cizím prostředí za nestandardní situace? Poslechněte si rozhovor se studenty, kteří zůstali na zimní semestr v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.