Zjevení stříbrné bytosti. Rapper Kanye West se vrací v bizarním memu

23. prosinec 2019
Fenomem

Ať už fandí Trumpovi, nebo prohlašuje, že otroctví byla volba, rapper Kanye West na sebe poslední roky strhává víc pozornosti kontroverzními výroky než samotnou hudbou. Vlastně ale dělá jen to, co vždycky – pracuje na své image výstředního génia, který si může dovolit úplně cokoliv.

Do tohoto plánu nepochybně spadá i nedávná inscenace dvou oper, které West napsal. Ta druhá – o Panence Marii – měla premiéru na začátku prosince a zrodil se díky ní i jeden z největších memů konce letošního roku. Uvítejte Stříbrného Kanyeho!

Nejdřív ale trochu kontextu. Kanye West figuruje v panteonu memových hrdinů už víc než dekádu a půl. Internet se rád směje jeho image narcistního šílence bláznivě zamilovaného do sebe sama. Vzpomeňte na mem, kde si Kanye posílá Valentýnku, nebo na roztomilý obrázek Miluju tě víc než Kanye miluje Kanyeho. Slavný je i template Imma Let You Finish s fotografií z předávání cen MTV v roce 2009, kde přímo na pódiu ukradl sošku Taylor Swift.

Kanye West Meme

Jenže poslední roky jsou některé jeho výroky i činy snad až příliš extrémní na to, aby se jim dalo ještě smát. Z Kanyeho v trumpovské MAGA čepici vlastně spíš mrazí. Možná i proto internet s takovou radostí uvítal nejnovější fotografii rappera v bizarním celostříbrném obleku a make-upu stejné barvy, tedy outfitu, v němž se objevil na umělecké přehlídce Art Basel v Miami. Právě tam měla premiéru jeho druhá opera Mary, do níž zmíněný oblek patřil. Stříbrný Kanye – jak ho bystře překřtil internet – následně obletěl celý svět.

Stříbrný Kanye West Meme

Fanoušci Kanyeho Westa vlepovali jeho stříbrnou verzi do plakátů z filmu Čaroděj ze země Oz, vypadá totiž trochu jako Plecháč, jeden z kamarádů Dorotky. Jiným připomněl lesklého pokémona jménem Charizard. A další mu připisovali superhrdinské schopnosti, což se samozřejmě neobešlo bez citátu z jeho skladby Power – No man should have all that power. Oblíbená je i koláž, která Stříbrného Kanyeho spojuje s fotografií rappera a zpěváka Cee Lo Greena, který se v únoru 2017 objevil na předávání cen Grammy v neméně bizarním zlatém ohozu a masce. Teď se prý schyluje k souboji obou bytostí o nadvládu nad planetou – Stříbrný Kanye vs. Zlatý Cee Lo.

Stříbrný Kanye West Meme

Nový, vlídný mem s Kanyem Westem přišel právě včas – hudební periodika vyhlašují nejlepší desky dekády a v seznamech na vrchních příčkách tam figurují jeho nahrávky My Beautiful Dark Twisted Fantasy a Yeezus. Je to připomínka, že přes všechny provokace a kontroverze z posledních let byl Kanye přece jen klíčovou postavou popkultury končícího desetiletí. A nepochybně zůstává nejdůležitějším hudebníkem nového tisíciletí. A mem Stříbrný Kanye – přes všechnu ironii – ho znovu oslavuje jako umělce, který překračuje hranice možného. Byť u toho tentokrát vypadá trochu jako pako.

Stříbrný Kanye vs. zlatý Cee Lo Green Meme

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, proč internet střídavě miluje a nenávidí rappera Kanyeho Westa. Jaké jsou jeho nejslavnější memové momenty a proč zrovna jeho fotografie v stříbrném obleku tolik zaujala tvůrce memů? A kdo zvítězí v souboji Stříbrného Kanyeho a Zlatého Cee-Lo Greena?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.