Zlatá devadesátá aneb jak podnikatelské baroko vládlo českému sportu

24. duben 2020
Tribuna

Sametová revoluce, nástup kapitalismu a neomezené finanční možnosti znamenaly nejen zrození českého podnikatele, ale i jeho vstup do vod českého sportu. Zrodil se fenomén Vsetín, hokejová legie, které u nás nebylo rovno. A až do fotbalové Evropy to dotáhly rodné vísky rozšafných podnikatelů. Na hráče čekaly výplaty v igelitkách, na majitele hrozba vězení. Jaké největší bizarnosti tehdejší divoká éra přinesla, na co by byla škoda zapomenout a kdo to nakonec všechno zaplatil?

V ryze valašské atmosféře na stadionu Na Lapači, kde voněla slivovice a zpíval se Vysoký jalovec, zářily hvězdy národní reprezentace ověnčené zlatými medailemi z mistrovství světa či olympijského Nagana. Zatímco v roce 1995 extraligový nováček z malého města šokoval hokejovou honoraci svým tažením ze dna tabulky až na úplný vrchol, v dalších letech se z původní party bezejmenných stala výkladní skříň českého hokeje. 

Famózní úspěch měl jasnou příčinu. Neutuchající možnosti bývalého policisty a technika ze Slušovic Romana Zubíka. Po pádu socialismu se chopil příležitosti, zakládal firmy na zpracování dřeva, obchody s ovocem a zeleninou a především začal vydělávat na dovozu lehkých topných olejů. Sumu, která Vsetínu přinesla šest mistrovských titulů během sedmi let, sám později vyčíslil na astronomických 300 milionů korun.

Pýcha ale předchází pád. A v případě vsetínského zázraku na ledě byl hodně bolestivý. Poslední titul z roku 2002, který doslova vystřílel Jiří Dopita, si už Zubík mohl vychutnat pouze na dálku. A z vazební věznice sledoval pád neporazitelného titána až do nižších soutěží.

Roman Zubík

Vsetínské memento ale mělo i své fotbalové následovníky. Dva podnikatelé dotáhli sen rumunského diktátora Nicolae Ceaușeska až do evropské reality. Jak vypadalo tažení českých fotbalových vesnic? Kdo zlákal do svých řad legendárního kouče Karla Brücknera? A proč klub Na Chmelnici potřeboval vlastnit dvaadevadesát aut?

Lesk a bída českého devadesátkového sportu. Jak český hokej a fotbal změnily podnikatelské manýry novodobých zbohatlíků? Který Čechoameričan rozpoutal cenovou válku v českém fotbale? Jak různé typy majitelů pražské Sparty dokonale ilustrují změny v české ekonomice? Proč divoká devadesátá náhle skončila začátkem nového tisíciletí? A co byla největší rarita, o níž svého času psal i anglický list The Guardian?

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio