Zmixujeme iPad nebo boty? Šílenec s mixérem z kanálu Will It Blend? slaví patnáct let

18. říjen 2021
Fenomem

Přesně před patnácti lety americký výrobce mixérů Tom Dickson poprvé položil svoji ikonickou otázku „Will It Blend?“. Následně vhodil do mixéru hrstku kuliček a čekal, co se stane. Jednoduchý, ale geniální nápad na virální reklamu následně proslavil mixéry jeho značky a dnes už kampaň Will It Blend? patří do učebnic marketingu. Dickson v roli vědátora v bílém plášti a brýlích mixuje různé věci dodnes a na YouTube má pořád své věrné diváky.

Dicksona jednou napadlo, co by se stalo, kdyby do svého supervýkonného mixéru hodil krabičku sirek. Přístroj se vzňal a následně zkratoval, Dickson ale dostal geniální nápad. Aby demonstroval sílu svého výrobku, vhazoval do něj v následujících letech různé věci, natáčel se při tom na kameru a výsledek nahrával na YouTube. První video vyšlo na konci října 2006 a do dnešního dne jich vzniklo kolem sto padesáti a nasbírala skoro 300 milionů zhlédnutí.

K nejoblíbenějším pasážím jeho videí patří zpomalené záběry, v nichž se předměty, které známe a používáme, mění na nediferencovanou drť. Sledovat přeměnu dává divákovi zvláštní slast ať je věc jakkoliv drahá nebo jakkoliv odolně vypadá, stejně nakonec podlehne neúprosnému ocelovému drtiči. Doma to ale raději nezkoušejte.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a dozvíte se více o jednom z prvních virálních videí vůbec. Proč Tom Dickson začal vhazovat věci do svého mixéru a která z nich byla ta nejbizarnější? Dokázal rozmixovat i páčidlo, iPad nebo videoherní konzoli? A proč to vlastně všechno dělal?

Will It Blend? meme
Will It Blend? meme
Will It Blend? meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.