Zničit vesmír, to chce fantazii. Liberatura o misantropické sci-fi trilogii Vzpomínka na Zemi

13. září 2018
Liberatura

Pozemská civilizace je na tom tak špatně, že by měla skončit, myslí si čínská vědkyně, kterou traumatizovala Kulturní revoluce. Do vesmíru vyšle signál – prosbu o pomoc při sebevraždě lidstva. Kdo ji vyslyší? A co všechno čeká lidstvo v temném lese univerza?

Příběh sci-fi trilogie spisovatele Liou Čch’sina Vzpomínka na Zemi se rozprostírá na ploše téměř dvou tisíců stran, na časové ose končí rokem 18906416, a je tak sugestivní, že Vzpomínky se po světě prodalo osm milionů výtisků. 

Vzpomínka na Zemi pracuje se vcelku tradiční zápletkou, alespoň co se sci-fi týče. „Mě úplně obecně baví, že ta témata ve Vzpomínce na Zemi jsou v západní sci-fi už vyčerpaná. Liou Čch’sin ale nepřemýšlí nad tím, jestli to je ohrané, a díky tomu nachází úplně nové momenty,“ říká Jiří Špičák, hudební dramaturg Radia Wave, jeden z mnoha kolegů, kterému čínská sci-fi učarovala. Ve studiu ho doplnili také redaktor Matěj Schneider a Antonín Tesař, náš odborník na sci-fi a fantasy. „Zatímco klasické space opery vyprávěly o tom, že lidstvo se vydává do vesmírných dálav a v podstatě kolonialistickým způsobem zabírá území a navazuje kontakt s mimozemskými civilizacemi, Liou Čch’sin pracuje s velmi paranoidní teorií, že na lidstvo ve vesmíru opravdu nikdo není zvědavý,“ vysvětluje Antonín Tesař. „To nejlepší, co může civilizace ve vesmíru udělat, je pořádně se schovat. Což je úplné převrácení toho, na čem jsou klasická sci-fi postavená.“ 

Vesmír je temný les. Cch’-sinův román je prvotřídní psychedelická sci-fi z Číny

Cch’-sin - Temný les

K planetě Zemi se blíží výsadek vyspělé mimozemské civilizace a lidstvo začne panikařit. Román Temný les je druhým dílem oceňované trilogie Vzpomínka na Zemi čínského spisovatele Liou Cch’-sina. S už trochu otřepaným sci-fi motivem kontaktu s inteligentní mimozemskou civilizací pracuje s jiskřící imaginací.

Další kolega z Radia Wave, který knihy Liou Čch’sina chválil, o nich mluvil jako o humanistické sci-fi. Matěj Schneider naopak tvrdí, že je to těžce misantropická záležitost. „Lidská společnost je v téhle trilogii tak rozložená a dekadentní, že se v ní najde i nemalé procento ‚vítačů‘, kteří vítají vyhlazení lidské rasy.“

Záběr imaginace Liou Čch’sina je neuvěřitelně široký, člověku nad světem vyobrazeným v rozsáhlé trilogii zůstává rozum stát. Nutno podotknout, že na ploše dvou tisíců stran je načrtnuto tolik nápadů a příběhů, že by vydaly na dalších deset výtečných knih. Vzpomínka na Zemi zaujme čtenáře nepolíbené žánrem i fanoušky hard sci-fi. 

Poslechněte si Liberaturu o trilogii, která vás přesune do čtvrtého rozměru!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.