Zola Jesus o slovanské hudbě, divočině a divoké světici Olze

31. srpen 2016

Nika Roza Danilova přišla do Radia Wave v den pražského koncertu Zola Jesus v klubu Neone. K rozhovoru o hudbě a přírodě vybrala hudbu, která souvisí s jejími rodinnými kořeny. „V poslední době poslouchám hodně písní, které mají slovanský původ. V téhle oblasti nacházím řadu zajímavých mladých producentů. Například ruská hudebnice Lovozero. Mám moc ráda její EP Zagovory.“

Odkazem ke slovanské historii je i Zolin nový track Sveta Olga. Odkazuje na světici z desátého století, manželku kyjevského knížete Igora, která po manželově násilné smrti vládla za svého nezletilého syna. „Ta skladba vznikla pro speciální kompilaci na téma světců a světic. Svatou Olgu jsem si vybrala proto, že mi její život přijde na světici dost divoký.“ Tím asi Nika naráží na to, že Olga, která se po předání vlády svému synovi nechala pokřtít a přijala jméno Helena, se na začátku svého panování nerozpakovala na čtyřikrát drsně pomstít drevljanským vrahům svého manžela.

Ti za ní po zabití Igora poslali namlouvače, aby ji vdali za svého vůdce. Olga je nechala zaživa zasypat v jámě i s lodí, na které přijel,i a požádala Drevljanské o lepší poselstvo z kvalitnějších a urozenějších vyjednávačů. Ty pak nechala upálit v sauně, kde se připravovali na setkání s urozenou vládkyní. Následoval masakr po tryzně na hrobu jejího manžela, kdy Olga přítomné Drevljany opila a pak své družině přikázala je rozsekat. Poslední tečkou bylo válečné tažení, kterým Olga dobyla drevljanská území. Při něm prý mimo jiné dala vypálit obléhané město s pomocí ptáků, k jejichž nohám nechala připevnit zapálenou koudel se sírou.

Podobně jako track Sveta Olga, který má volnější strukturu, i druhá letošní novinka, kterou najdete na soundcloudu Zola Jesus, Aestivation (is over), zní experimentálněji než zatím poslední album Taiga. „Na desce Taiga jsem se soustředila na čistotu a jasné sdělení. A teď mám chuť vykročit jiným směrem. Neustále skládám novou hudbu, momentálně mám v hlavě na třicet písní. Zvuk, který mě nyní zajímá, je syrovější. Zrcadlí nejistoty, kterými jsem si v poslední době prošla.“ Mezi řečí v On Air zazněla také hudba od Moa Pillar, Nikolaje Korsakova nebo státního bulharského rozhlasového a televizního orchestru.

Poslechněte si celý rozhovor i s hudbou.

Tracklist:
Lovozero – Raspevy
Bulgarian State Radio & Television Female Radio Choir – Kalimankou Denkou
Moa Pillar – Monastery Theme
Nikolaj Rimskij-Korsakov – The Nightingale and the Rose

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.