Zpíváme o lásce, svobodě i o tom, co dělat, když je svět nepochopitelný. Kapela homeoffice vydala EP

6. září 2022

„Předchozí song Habits jsme udělali sami v pokoji a ve zkušebně. Tehdy někdo říkal, že je to trochu lo-fi a není to tak dobře zprodukované. Celé jsem to tenkrát dělal sám u počítače. S novým EP jsme se rozhodli, že chceme nějaký názor od třetí strany, od autority se zkušenostmi. Chtěli jsme profesionála, který by za nás rozhodl věci, které mezi sebou neumíme vyřešit,” říká Alexander Gritsenko z kapely homeoffice.

Čtyřčlennou kapelu homeoffice můžete znát již od roku 2020 z hitparády neobjevených Startér. Aktuálně jsou usazeni v Praze, všichni její členové ovšem pochází z Ruska. Letos v červenci vydali nové EP one word, small letters. „Naše skladby jsou o lásce, o svobodě a o řešeních. O tom, co se dá dělat, když je svět tak nepochopitelný. Na EP jsme ale optimističtí a trochu romantičtí,” vysvětluje Alexander.

Promítá se do tvorby kapely homeoffice aktuální situace v Rusku a stále probíhající válka na Ukrajině? „Jedna ze skladeb, na které teď pracujeme, je o vlivu propagandy. Jsme tím hodně ovlivnění. Máme tady hodně kamarádů z Ukrajiny. Někteří naši kamarádi nemluví se svými rodiči, protože v Rusku nejsou svobodná média. My víme, co se děje, ale oni nás ani nechtějí poslouchat,” vysvětluje Alexey.

Kdy zajít na nejbližší koncert kapely homeoffice? A který koncert si naopak nenechají uniknout oni sami? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.