Zpráva o mizející přírodě. Ponořte se do zvuku lesa a streamujte novou desku producenta Lišaje

16. květen 2018

Lišaj je na novém albu Mezina jako ambientní sběratel toulající se lesem a všímající si okolních zvuků. Slezský hudebník, který svou hudbu staví především na terénních nahrávkách a táhlých dronech, navazuje na debutové EP Szara z roku 2015. Nahrávku Mezina, vycházející u pražského labelu Genot Centre, si můžete exkluzivně poslechnout prostřednictvím Radia Wave.

Droneové textury, field recordings, pomalé beaty i znepokojující noise a volné proplouvání mezi žánry. Lišajova hudba je stejnou měrou abstraktní, jako vychází z konkrétních zvuků. Tak se dá ve zkratce charakterizovat Mikuláš Odehnal, který vydává nahrávky a vystupuje pod pseudonymem Lišaj. Svůj rukopis na novince táhne podle tiskové zprávy ještě do větších extrémů. „Někde mezi hučením, vánkem, hmyzím sborem nebo skalním úkrytem za vodopádem – ať tak, nebo jinak, Lišaj nás bere na děsivé místo,“ píšou Genot Centre. 

Předchozí nahrávka Szara stála na terénních nahrávkách pořízených u Baltského moře a Lišajova hudební fantazie přesahovala až někam k hranicím avantgardního hip hopu. Lišaj je milovník kazet, a proto je spolupráce s labelem Genot Centre, který britský server The Quietus vyhlásil kazetovým vydavatelstvím roku, přirozeným procesem. Jako by se snažil navázat roztěkanou informační dobou zpřetrhané vazby s přírodním ekosystémem, jemuž člověk neustále ubližuje. Nové album Mezina je zlověstnou zprávou o tom, že by se nám příroda mohla pomstít.

Limited edition of 55 C32 tapes released by Genot Centre. Produced by Lišaj. Cover by Romana Pitrmanová. Pro-dubbed by Headless Duplicated Tapes.

Linky:
album // Bandcamp
Lišaj // Soundcloud
Genot Centre // Soundcloud
Genot Centre // Facebook

autor: Radio Wave
Spustit audio