Zprávy o šesté 2. listopadu 2012

2. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Šéf Krajského soudu v Brně je obviněn ze zneužití pravomoci a dalších dvou skutků

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obviněný předseda Krajského soudu v Brně zůstává dál ve své funkci. Ministr spravedlnosti chce počkat, jak dopadne stížnost proti trestnímu stíhání. Kauza se týká obřího justičního areálu. Šéf jihomoravské justice Jaromír Pořízek měl předražit stavbu státního zastupitelství.

Beáta CIENCIALOVÁ, ostravská žalobkyně:
Zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Andrea ČÁNOVÁ:
Upřesňuje ostravská žalobkyně Beáta Ciencialová, z jakých trestných činů je šéf brněnské justice obviněn.

Beáta CIENCIALOVÁ, ostravská žalobkyně:
Předmětem vyšetřování je financování výstavby budovy státního zastupitelství v rámci Justičního areálu v Brně, který se dle dosavadních zjištění jeví jako předražený, a to zhruba o částku v řádech 35 milionů korun.

Andrea ČÁNOVÁ:
Podle prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka by starost o tak obrovskou stavbu neměla ležet na bedrech jediného soudce, který musí na všechny papíry dát svůj podpis. Podle něj by to mělo dělat ministerstvo spravedlnosti se svými odborníky. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Pražský dopravní podnik se zbavil poruchových elektrobusů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pražský dopravní podnik se zbavil poruchových elektrobusů. Prodal je zpátky italskému výrobci za zhruba 5 milionů korun.

Petr SEHNOUTKA:
Experiment s dvěma miniautobusy ho tak přišel na 8 milionů. Dopravce je nakoupil před dvěma roky ještě pod vedením Martina Dvořáka. Elektrobusy Zeus byly ale poruchové a poslední rok už trávily jen odstavené v garážích. Teď se vrátily zpět do italské Boloně. Za kolik, to pražský dopravce nejprve tajil a to i přesto, že je akciovkou stoprocentně vlastněnou hlavním městem. Nakonec cenu potvrdil alespoň přibližně. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Slovenská společnost Tatry Mountain Resorts vstupuje na varšavskou burzu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Slovenská společnost Tatra Mountain Resorts ze skupiny J&T se pokusí získat pronájem největšího českého lyžařského střediska Špindlerův Mlýn od Českého svazu tělesné výchovy i bez společnosti Snowhill. Původně měly obě firmy krkonošský areál získat společně. Snowhill ale smlouvu nakonec nepodepsal. Podle předsedy představenstva TMR Bohouše Hlavatého je jeho firma dostatečně silná na to, aby sama splnila i jednu z podmínek dlouhodobého pronájmu, totiž slib investovat do infrastruktury v Krkonoších 800 milionů korun.

Bohouš HLAVATÝ, předseda představenstva TMR:
My jsme připravení tu smlouvu dodržet, TMR dnes má tržby 43 milionů eur, to je krát 25, to nemám teď narychlo spočítané na české koruny, ale je to strašně moc peněz. A Snowhill má tržby okolo 100 milionů českých korun, čili výrazně, výrazně méně.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Podle šéfa ČSTV Miroslava Jansty by se o dalším postupu mělo jednat 8. listopadu. Na valné hromadě špindlerovského skiareálu.

Penzijní reformu ohrožuje nejistota

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Penzijní reformu ohrožuje nejistota. Opoziční ČSSD dnes vyzvala finanční instituce, aby nevstupovaly do druhého pilíře penzijního spoření. Už včera se k tomu rozhodl penzijní fond ING. V důchodové reformě navíc chybí prováděcí zákon, který vetoval prezident a není jisté, jestli bude mít koalice dost hlasů na to, aby jeho veto přehlasovala. Podrobněji se tématu bude věnovat Jan Bumba v Ozvěnách dne.

Na Slovensku se zřítil dálniční most, staví ho česká firma souzená za nehodu ve Studénce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Tři dělníci zemřeli při pádu rozestavěného dálničního mostu na severovýchodě Slovenska. Další lidé jsou těžce zranění. Jejich počet se podle slovenských médií ale rozchází. K neštěstí došlo při betonáži mostu. Tu měla na starosti česká firma Bögl a Krýsl, která figurovala i při neštěstí ve Studénce na Moravě v roce 2008, kdy vlak narazil do spadlého mostu a zemřelo 8 lidí. Česká firma ale v první reakci odmítla nést přímou odpovědnost za dnešní neštěstí na Slovensku. Na tuto stavbu si najala ještě jiného slovenského subdodavatele.

Vojtěch BERGER:
Kus mostu se propadl, když dělníci betonovali jeho vrchní část. V troskách zůstala zasypaná auta i lidé. Most je součástí nově budovaného úseku důležité dálnice D1, která má v budoucnu spojit Bratislavu s Košicemi. Most překonával relativně mělké údolí v mírně zvlněném terénu mezi Levočou a Spišskou Novou Vsí. Na místo nehody kromě záchranářů vyrazili i zástupci ministerstva dopravy. Slovenský premiér Robert Fico vzkázal, že bude požadovat, aby se případ důsledně vyšetřil. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Vlna podpory i stížností. Škody po Sandy jsou v USA už 50 miliard dolarů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obyvatelé amerického New Yorku a New Jersey, které zasáhl ničivý hurikán Sandy, trápí kromě výpadků elektřiny také nedostatek pohonných hmot. Situaci by měli zlepšit tankery, které do oblasti připlouvají už od včerejška. Sandy si vyžádala asi stovku obětí. Postiženým obyvatelům má pomoc i dnešní benefiční koncert.

Lubica BERGMANOVÁ:
Při jiné příležitosti by to byl jeden z koncertů, na který se nezapomíná. V Rockefellerově středisku se na jednom pódiu sejdou přední hvězdy showbyznysu v čele s Brusem Springsteen, Bon Jovim, Stingem nebo hercem Kevinem Baconem. Tedy umělci, kteří mají co do činění s New Yorkem a New Jersey. Oblastmi, které na severovýchodním pobřeží Spojených států nejvíc poničila superbouře Sandy. Výtěžek benefičního koncertu, který bude i na svém webu přinášet americká televize NBC, půjde prostřednictvím Červeného kříže na pomoc obětem Sandy. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Německá vláda a spolkové země se dohodly na změně energetického systému

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Termín úpravy podpory Zeleného proudu v Německu dál zůstává nejasný. Kancléřka Angela Merkelová nicméně občany ujistila, že německý energetický systém má na letošní zimu dostatečné rezervy a blackout, před kterým varoval nedávno ministr hospodářství, nehrozí.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Zavázali jsme se, že energetickou změnu prosadíme společně." Ujistila dnes po energetickém summitu své spoluobčany kancléřka Merkelová. Právě různé zájmy a odlišné energetické koncepce jednotlivých spolkových zemí komplikovaly přijetí jednotné strategie a nutné výstavby přenosových sítí. Konkrétní návrhy řešení ale nezazněly. Velmi vyhýbavě odpověděla kancléřka i na otázky ohledně podpory obnovitelných zdrojů. Právě kvůli takzvané zelené přirážce roste cena elektřiny. V příštím roce se v Německu zvedne až o 11 procent. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Čeští archeologové našli v Abúsíru hrob staroegyptské princezny

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Další úspěchy slaví čeští archeologové v Egyptě. V Abúsíru, asi 20 kilometrů jižně od Káhiry, našli hrobku staroegyptské princezny z páté dynastie. Podle slov českých egyptologů je to unikátní nález a největší úspěch Čechů v Egyptě za posledních 20 let.

Štěpán MACHÁČEK:
Nalezená hrobka je vytesaná do skály a v jejích útrobách našli archeologové několik soch zesnulé majitelky. Tou byla princezna jménem Šerp Nepti, která žila před asi 4500 lety, tedy v době stavitelů velkých egyptských pyramid. V hrobce byli ale pochováni celkem 4 lidé. Podle hieroglyfických nápisů, které se dochovaly na dvou náhrobcích, se jednalo mimo jiné o tehdejšího ministra spravedlnosti a o šéfa palácového služebnictva. Průzkum hrobky a jejího okolí zdaleka není u konce a čeští egyptologové tam očekávají další nálezy. Češi pracují na vykopávkách v lokalitě Abúsír už přes půl století. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Lékaři kritizují šetření ve zdravotnictví, které na příští rok plánuje ministerstvo

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Lékaři kritizují šetření ve zdravotnictví, které na příští rok plánuje ministerstvo. Upozornili na to před víkendovým sjezdem České lékařské komory. Nová úhradová vyhláška, tedy předpis, podle kterého dostanou nemocnice a lékaři peníze za péči v roce 2013, jim vyšší platby nepřinese. Prezident České lékařské komory Milan Kubek říká, které obory jsou v největším ohrožení.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
My neznáme žádné parametry té úhradové vyhlášky, jsou to zatím taková obecná vyhlášení. A podle těch obecných vyhlášení by měli přijít zkrátka všichni, to znamená, mělo by se to dotknout všech oborů jak lůžkové péče, tak péče ambulantní, měli by se pro pacienty zdražovat léky, měly by se snižovat úhrady od zdravotních pojišťoven a občané mají opravdu oprávněný pocit, že platí stále více a dostávají stále méně.

V Praze bude asi méně výstav

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Praze bude asi méně výstav. Galerie hlavního města Prahy se chce zbavit některých prostor. V současné době sídlí v 10 objektech a podle nové ředitelky galerie Magdaleny Juříkové to je moc. Výstavy by ale měly zůstat v městské knihovně a v Domě U Kamenného zvonu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Motto nové šéfky zní "Výstav bude méně, ale budou lepší".

osoba:
Že je potřeba udělat skutečně takovou racionální rozvahu, jak ty prostory využívat.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nevhodným výstavním prostorem je podle Juříkové také staroměstská radnice nebo málo navštěvovaný Dům U Prstenu. A otázkou je, co bude s velkým ColloredoMansfeldovským palácem na turistickém atraktivním místě u Karlova mostu. Ten měla pronajatý soukromá společnost k výstavám mladého umění. Ale podle posledních informací od radního Novotného už smlouvu s Prahou vypověděla. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio