Zprávy o šesté 28. října 2012

28. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Spojené státy se připravují na hurikán Sandy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Spojené státy se připravují na hurikán Sandy. Zatím je nad Atlantikem, na východní pobřeží má udeřit plnou silou zítra. Meteorologové varují před mamutí smrští, která může zasáhnou velká města na atlantickém pobřeží a přinést přívaly deště a sněhu a silný vítr. Jak se Američané na ohrožení připravují, na to se teď ptám do Washingtonu našeho zpravodaje Víta Pohanky.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Tou hlavní informací s významem i pro Evropany je asi to, že se začaly rušit lety na velkých i menších letištích zde na východním pobřeží. Doporučuje se proto kontrolovat si na internetových stránkách leteckých společností, nebo i telefonicky jak to vypadá se spojením pokud někdo do Ameriky, nebo z Ameriky cestuje. Jinak tady ve Washingtonu a v okolí jsme dostali varování, že od zítřejšího rána bude vanout extrémně silný vítr, máme se zásobit, připravit na výpadky proudu a pokud to není nutné, nemáme cestovat a nejvíce se máme tedy zdržovat uvnitř budov, pokud možno i doma. V New Yorku už oznámili, že zastaví hromadná městská doprava, platí to jak pro metro, příměstské vlaky, tak autobusy, takže hodně lidí zřejmě zítra nepůjde do práce. Podobné to bude ve Philadelphii a v dalších velkých městech. Já se samozřejmě s informacemi budu průběžně hlásit hlavně zítra a pozítří, kdy se čeká, že to bouřlivé počasí bude vůbec nejhorší. Zatím na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Soudce poslal do vazby další dva podezřelé z metanolové kauzy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Soudce poslal do vazby další dva podezřelé z metanolové kauzy. Dnes odvezli policisté do věznice i šéfa distribuční společnosti Verdana Roberta Sedlaříka. Jedním z míst čtvrtečního zásahu policie v metanolové kauze byl také průmyslový areál ve Valašském Meziříčí. Tam měli detektivové najít téměř 600 tisíc litrů nelegálního alkoholu. Na místě je teď i náš reportér Roman Verner. Romane, můžete potvrdit, že alkohol pocházel odsud?

Roman VERNER:
Dobrý večer. Policejní prezidium zatím konkrétní místa zásahu tají s odkazem na zítřejší briefing. Podle zdejších obyvatel by to ale měla být právě tato průmyslová zóna. Já jsem jen před několika minutami hovořil s člověkem, který tu pracoval a podle něj se v onom skladu dělo něco nekalého už několik let. Jak už bylo řečeno v souvislosti se čtvrteční policejní razií, poslal Okresní soud ve Zlíně do vazby čtyři muže. Je mezi nimi i celoevropsky hledaný Robert Sedlařík. Ve skladišti jeho firmy Verdana objevili celníci alkohol pančovaný metanolem. Pro Radiožurnál, Roman Verner, Valašské Meziříčí.

Černý trh s alkoholem mohl být napojen i na oficiální výrobce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Policejní prezident Martin Červíček v ČT naznačil, že černý trh s alkoholem mohl být napojen i na oficiální výrobce. Policejní vyšetřování se netýká jen kauzy otrav metanolem, na které už zemřelo třicet lidí.

Martin ČERVÍČEK, policejní prezident:
Já bych si dovolil rozlišit metylovou kauzu jako takovou to je těch padesát obviněných, to o čem jsme už informovali v minulosti a tenhle případ realizace posledního týdne, to je výsledek vyšetřování, který je zaměřen na nelegální trh s alkoholem v ČR. To vyšetřování v současné době probíhá.

Dnes je to přesně čtyřiadevadesát let od vzniku samostatného Československa

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Dnes je to přesně čtyřiadevadesát let od vzniku samostatného Československa. Lidé si to připomínali na mnoha místech republiky, jako každý rok ve státní svátek 28. října prezident udělí státní vyznamenání. Pro Václava Klause to bude letos naposled v jeho funkci. Na Pražském hradě už vrcholí přípravy, seznam oceněných ale není jasný. Už teď se o některých jménech spekuluje. Na Hradě je reportér Nikola Bojčev. Víš už něco víc Nikolo?

Nikola BOJČEV:
Dobrý večer. Velkou favoritkou na vyznamenání je údajně oštěpařka Barbora Špotáková, medailistka z OH v Londýně. Sněmovna navrhla prezidentovi hned 27 kandidátů, mezi nimi nechybí první český ombudsman Otakar Motejl. Václav Klaus udělí, nebo propůjčí vyznamenání asi dvacítce osobností, bude tedy stejně úsporný jako v předchozích letech. Za hodinu začíná generálka ceremoniálu, po zkoušce budeme vědět, kdo si..

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Omluvte prosím zhoršenou kvalitu telefonního spojení. Od dvaceti hodin bude Radiožurnál slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání na Pražském hradě vysílat v přímém přenosu.

Počasí opět může zkomplikovat situaci na silnicích

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Počasí opět může zkomplikovat situaci na silnicích. Po sněžení a silném větru meteorologové upozorňují na námrazu. Platí to pro území celé republiky až do úterního rána. Jak to teď vypadá na silnicích, to sleduje náš reportér Martin Pařízek.

Martin PAŘÍZEK:
Tak teploty na území celého Česka pomalu klesají a už i pod bod mrazu, například v Krkonoších, v těch nejvyšších polohách už je kolem minus sedmi stupňů, ale třeba v Litoměřicích ještě kolem plus dvou. Namrzající silnice už také začínají komplikovat práci cestářům a to například v Orlických horách. Znovu jsou tak v terénu sypače, ty mokré úseky namrzly a silnice jsou teď velmi kluzké. Kdo tedy může ať cestu do hor raději odloží a na silnice tam opravdu jen se zimní výbavou. Podobné problémy se ale mohou objevit v průběhu noci a ráno prakticky po celé republice. Bude to tedy chtít maximální opatrnost. Martin Pařízek, Radiožurnál.

První letošní sníh vnesl zmatek i do dalších středoevropských zemí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
První letošní sníh vnesl zmatek i do dalších středoevropských zemí. V Rakousku, Polsku, na Slovensku i ve Švýcarsku pod těžkým a mokrým sněhem padaly stromy a blokovaly silnice i železnici. Zasahovat museli záchranáři, silničáři i hasiči. Nejvíc práce měli ve Švýcarsku, kde se kvůli prudkému větru a padajícím stromům stalo asi šedesát vážnějších dopravních nehod. Sníh ničil také elektrické vedení, v Polsku tak zůstalo bez proudu na sedmdesát tisíc domácností.

ČSSD stále upřednostňuje menšinovou vládu s podporou komunistů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
ČSSD v Plzeňském kraji chce levicovou krajskou radu. Definitivně dnes odmítla vytvoření koalice s ODS, která na Plzeňsku vyhrála volby. Sociální demokraté teď budou jednat už jen s komunisty.

Monika CETLOVÁ:
ČSSD stále upřednostňuje menšinovou vládu s podporou komunistů. Podle krajského šéfa sociálních demokratů a současného hejtmana Milana Chovance se ale nebrání ani přímé účasti KSČM v radě.

Milan CHOVANEC, hejtman a krajský šéf ČSSD:
Krajský výkonný výbor připustil i variantu případné koalice s KSČM a to v modelu 7:2.

Monika CETLOVÁ:
ČSSD je tak ochotná nabídnout komunistům maximálně dva posty v devítičlenné radě kraje. Podle lídra ODS Jiřího Pospíšila bylo už po volbách zřejmé, že se sociální demokraté budou chtít domluvit s komunisty.

Jiří POSPÍŠIL, lídr ODS:
My jsme nabízeli sociálním demokratům řešení bez komunistů, oni jej odmítli, my jsme připraveni být tvrdou opozicí.

Monika CETLOVÁ:
Jednání ČSSD s KSČM budou i nadále pokračovat. Dohoda podle Milana Chovance nebude uzavřena dříve než za týden. Pro Radiožurnál, Monika Cetlová, Plzeň.

Už za necelou hodinu se na Ukrajině uzavřou volební místnosti

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Už za necelou hodinu se na Ukrajině uzavřou volební místnosti. Dnešní hlasování provázel útok hackerů na webové stránky hlavních politických stran. To, jestli byly volby čestné a bez manipulací se Ukrajina dozví až zítra od mezinárodních pozorovatelů.

Petr VAVROUŠKA:
Dnešní parlamentní volby tady na Ukrajině byly v mnohém přelomové. Politické strany investovaly do kampaně rekordní sumu peněz, v přepočtu dvě miliardy korun. Na průběh hlasování dohlíželo až čtyři tisíce zahraničních pozorovatelů. Poprvé v historii se dalo dění v hlasovacích místnostech sledovat on line na internetu a poprvé se voleb přímo neúčastnila šéfka opozice Julija Tymošenková, která je za mřížemi. Vítězství zřejmě obhájí vládní Strana regionů, ale překvapením může být úspěch strany UDAR boxera Vitalije Klička.

nejmenovaná osoba:
Souhlasím s tím, že on je jakousi nadějí. Ale víte, kupujeme zajíce v pytli. Známe ho jako boxera a ne politika, tak uvidíme.

nejmenovaná osoba:
Pochybuji, že se mu podaří něco změnit, sám to nedokáže, my potřebujeme radikální změny a jeden spasitel to nezvládne.

Petr VAVROUŠKA:
Petr Vavrouška, Český rozhlas, Kyjev.

Britská policie v pedofilním skandálu zatkla zpěváka Garyho Glittera

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Sexuální skandál bývalého moderátora BBC Jimmyho Savilea nabývá den ode dne větších rozměrů. Britská policie dnes v souvislosti s případem zadržela bývalou rockovou hvězdu Garyho Glittera. Potvrzují se tak informace, že v případu kolem pedofilního moderátora figurují i další celebrity. Podle britských médií se policie v rámci speciální Operace Yewtree chystá zadržet i další známé osobnosti.

autor: jal
Spustit audio