Zprávy o šesté 30. listopadu 2012

30. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Po dálnici D1 se ode dneška dostanete až do Polska

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Po dálnici D1 se ode dneška dostanete až do Polska. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo poslední úsek mezi Bohumínem a státní hranicí. Čekalo se na to, jak polská strana vyřeší problémy s jedním ze svých mostů. Do příštího roku mohou kolem něj projíždět jen auta do 3,5 tuny a řidiči kamionů si na cestu po dálnici musí ještě počkat.

Martin KNITL:
Matěj Jankovský z polského ministerstva dopravy ujišťuje, že jeho resort dělá všechno pro to, aby spojení české D1 a polské A1 bylo co nejdříve bez komplikací. Nakonec se po 5 měsících čekání našel kompromis a konec D1 je v provozu. I když vlastně jenom pro menší auta. Dodává bohumínský starosta Petr Vícha z ČSSD. Právě toto město trpělo stavbou dálnice několik let.

Petr VÍCHA, starosta Bohumína /ČSSD/:
Protože jestliže tady byly investovány miliardy, tak byla škoda, aby to sloužilo jako stezka pro cyklisty a inlineisty.

Martin KNITL:
První kamion by tudy měl projet pravděpodobně v létě příštího roku. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostravsko.

Zeman a Dienstbier si přišli ke komunistům pro podporu v prezidentských volbách

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kandidáti Miloš Zeman a Jiří Dienstbier si přišli ke komunistům pro podporu v prezidentských volbách. Žádali o ní na zasedání výkonného výboru KSČM.

Květa MORAVCOVÁ:
Zahraniční politika byla snad jediným projednávaným tématem, na kterém se Dienstbier a Zeman s komunisty neshodli.

Miloš ZEMAN, kandidát na prezidenta republiky:
Já jsem svoje názory řekl naprosto jasně, zřetelně a řekl jsem je stejně tady jako kdekoliv jinde.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekl po schůzce Miloš Zeman. Svůj postoj vůči Evropě vyjádřil zase Jiří Dienstbier.

Jiří DIENSTBIER, senátor, kandidát na prezidenta republiky /ČSSD/:
Já jsem doopravdy silným zastáncem pokračující evropské integrace.

Květa MORAVCOVÁ:
Koho komunisté ve volbách podpoří, bude jasné nejdříve příští sobotu. Šanci mají podle jejich šéfa Vojtěcha Filipa oba.

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Miloš Zeman měl jednodušší stručnější odpovědi, takže je /nesrozumitelné/ tazatelů. Jiří Dienstbier se snažil do hloubky vysvětlit některé své postupy.

Květa MORAVCOVÁ:
O podpoře prezidentských kandidátů nerozhodují komunisté poprvé. V dřívějších volbách nominovali Janu Bobošíkovou. Řada členů KSČM ale říkala, že by jim nedělo potíže podpořit Václava Klause. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Proti komunistovi a pohraničníkovi v čele školství protestují i na Karlovarsku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Proti komunistickému radnímu pro školství protestují učitelé v Karlovarském kraji. Město získal po koaličních jednáních komunista Václav Sloup, někdejší politický pracovník pohraniční stráže. Učitelé z některých středních škol proto sepsali otevřený dopis, ve kterém slušně žádají hejtmana a radní, aby Sloupa vyměnili.

Andrea STROHMAIEROVÁ:
Osoba s kontroverzní minulostí by neměla stát v čele krajského školství. Říká spoluautor otevřeného dopisu Vít Laitl.

Vít LAITL, spoluautor otevřeného dopisu:
Volby určily, kdo může obsazovat mandáty, ale kterými lidmi, to už určuje rada, proto jsme se taky obrátili na ní s tím, jestli by nezvážila ten náš pohled, který považujeme vlastně za jakýsi mravní apel.

Andrea STROHMAIEROVÁ:
Komunistický radní Václav Sloup oponuje. Tvrdí, že jeho funkce je čistě postem politickým a manažerským a do výchovy žáků zasahovat nemíní.

Václav SLOUP, radního pro oblast školství Karlovarského kraje /KSČM/:
Já se ve své práci zabývám především ekonomickou stránkou a tím, aby pedagogové měli prostor a podmínky pro výkon práce.

Andrea STROHMAIEROVÁ:
Otevřený dopis je určený hejtmanovi i krajské radě. Její nejbližší zasedání uskuteční v pondělí. Pro Radiožurnál Andrea Strohmaierová, Karlovarský kraj.

V centru Prahy explodovala v jednom ze stánků propanbutanová lahev

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V centru Prahy explodovala v jednom ze stánků propanbutanová lahev. Ulice Na Příkopě je proto částečně uzavřená. Dva lidi s těžkými popáleninami převezli lékaři do nemocnici. Na místě jsou stále hasiči, kteří ochlazují další lahve s plynem.

Systém protiraketové obrany strojů CASA opět nesplnil vojskové zkoušky

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Systém protiraketové obrany strojů CASA opět nesplnil vojskové zkoušky. Armáda dál nesmí stroje posílat do Afghánistánu. Dodavatel španělských letadel Omnipol pracuje na odstranění závad.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Třetí kolo testů, které provádějí přímo vojáci, začalo na začátku října a mělo skončit dnes. Neskončilo.

Jan PEJŠEK, mluvčí ministerstva obrany:
Je problém při identifikaci zdroje ohrožení letounů, při identifikaci radarového signálu, který může být vyslán například nepřátelským letounem.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Popsal problém mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Smlouvu dodavateli letounů společnosti Omnipol armáda zatím podle něho vypovídat nebude.

Jan PEJŠEK, mluvčí ministerstva obrany:
Pracuje intenzivně na tom, aby byl systém plně funkční. My předpokládáme, že nějaký další výsledek by byl známý počátkem roku 2013.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Armáda zatím systém nepřevzala a nezaplatila. S dodavatelem jedná o kompenzacích, které v tuto chvíli dosahují desítek milionů korun. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Izrael odpověděl na uznání Palestiny

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Izrael schválil výstavbu tří tisíc nových bytů pro židovské osadníky. Podle oficiálních činitelů je to odveta za to, že OSN uznalo palestinský stát. Izraelští představitelé varují, že další postih Palestinců ještě chystají.

Břetislav TUREČEK:
Na Izraelem okupovaných územích, která teď OSN uznala jako palestinský stát, už Izrael usadil více než půl milionu židovských osadníků. Nově schválené domy mají být jak ve východním Jeruzalémě, tak i na západním břehu Jordánu, a to i v oblasti, kde Američané Izrael výslovně vyzvali, aby žádnou výstavbu neprováděl. Mezinárodní společenství považuje všechny osady za ilegální a podle některých výkladů jsou i porušením Ženevských konvencí. Uznání státnosti teď Palestincům teoreticky otevřel cestu, aby časem existenci osad napadli u Mezinárodního trestního soudu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Na některých místech republiky stále sněží

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Na některých místech republiky stále sněží, hlavně na severu a severozápadě Čech v pohraničí. Spadlý strom odpoledne zastavil dočasně dopravu na železniční trati mezi Nejtkem a Novou Rolí. V horských oblastech Libereckého kraje místy napadlo až 15 centimetrů sněhu. Policisté tam během dne řešili několik dopravních nehod. Motoristé by v následujících dnech bez zimní výbavy neměli zvlášť do hor vyjíždět.

Eva MALÁ:
Hlavní tahy jsou většinou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu. Motoristé by ale měli zpomalit a jezdit se zvýšenou opatrností. Pozor by si měli dát hlavně řidiči kamionů, kteří můžou mít problémy ve stoupáních, například na Harrachovsku nebo na Českolipsku. Na silnicích nižších tříd v horských oblastech leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Hlavně na hřebeně v Maršovicích na Jablonecku a u Příchovic ve směru na Vysoké nad Jizerou fouká silný vítr, který vrací sníh zpět do silnic a tvoří sněhové jazyky. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberecko.

Na silnicích se má tvořit náledí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
A další zpráva se týká také řidičů. Ti by od této chvíle měli zpozornět. Na silnicích se totiž má tvořit náledí. Varuje Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Petr DVOŘÁK, Český hydrometeorologický ústav:
Spíše v západních Čechách, ale vlastně ono to bude po celé republice, protože to náledí vznikne tak, že přes den se teplota bude pohybovat těsně nad nulou a ten sníh, který teď napadl, tak trošku roztaje a potom hned, jakmile teplota klesne pod nulu, tak zase utuhne, no, a z toho právě vznikne to náledí, které je velmi záludné.

Některé domácnosti si od příštího roku připlatí za vodu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Některé domácnosti si od příštího roku připlatí za vodu. Zdražovat se bude téměř všude, někde až o 8 procent, jinde jen o DPH, jako například na Zlínsku. Víc si zaplatí i lidé v Ústeckém a Libereckém kraji, a to o 4 koruny a 30 haléřů. Za kubík vody tam domácnosti zaplatí už přes 77 korun, což je jedna z nejvyšších cen v republice.

Jan BENEŠ:
Voda podraží na severu Čech o 5,9 procenta. Čtyřčlenná rodina tak při průměrné spotřebě 100 litrů na osobu zaplatí za rok o zhruba 800 korun víc než doposud. Pětatřicetiletý Honza z Teplic má dvě děti. Zdražení vody mu vadí.

Honza:
Ne, že bychom míň se koupali, koupeme se stejně, ale tím způsobem, že tu vodu vypínáme, namydlíme se, nenatáčíme větší množství do vany.

Jan BENEŠ:
Také restaurace nemají ze zdražení vody radost. Pokračuje majitel restaurace v Teplicích Jaroslav Hrabák.

Jaroslav HRABÁK, majitel restaurace v Teplicích:
Každé zdražení je pro nás zničující.

Jan BENEŠ:
Za vysokým nárůstem cen za vodu stojí investice do modernizace čističek odpadních vod. Původně ji měla proplatit Evropská unie. Severočeská vodárenská ale žádné dotace nezískala, peníze tak zaplatí odběratelé. Pro Radiožurnál Jan Beneš, Teplice.

O budoucnosti sKaret chce mít vláda jasno do konce příštího týdne

Jana PETROVÁ, moderátorka:
O budoucnosti sKaret chce mít vláda jasno do konce příštího týdne. Hledá způsob, jak zajistit, aby jejich používání bylo dobrovolné.

Jaroslav SKALICKÝ:
Smlouva mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou zatím počítá s povinným používáním karet. O případných úpravách dohody jednal premiér Petr Nečas s šéfem spořitelny Pavlem Kysilkou. Jednání budou dále pokračovat. Smlouva výslovně neuvádí, zda a případně jakou náhradu by muselo ministerstvo při zastavení nebo omezení projektu platit. Objevily se i spekulace o arbitráži, kterou by spořitelna mohla vyvolat. Podle jednoho z odborníků na finančnictví se ale obě strany dohodnou, protože by spor neprospěl ani jedné. A i omezené používání sKaret bude pro spořitelnu výhodné. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Část nákladového nádraží na pražském Žižkově je podle ministerstva kultury památkou

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Část nákladového nádraží na pražském Žižkově je podle ministerstva kultury památkou. Proti tomu rozhodnutí se jeho vlastník České dráhy ještě může do 15 dnů odvolat. Udělal to v minulosti už dvakrát, protože statut kulturní památky podle něj snižuje cenu lukrativní parcely.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nefunkční nádraží bylo za kulturní památku označeno už v prosinci před 2 lety a znovu pak letos v únoru. České dráhy ho spolu s developerem Sekyra Group chtěly zbourat. Od tohoto záměru odstoupili, přesto se proti památkové ochraně odvolali. Zástupce investora už dříve Radiožurnálu řekl, že pokud bude nádraží kulturní památkou, ozvou se i jiní investoři a poženou český stát před arbitrážní soud. Podle ochranářů je stavba cennou průmyslovou památkou, která v Česku nemá obdoby. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio