Zprávy o tobě: Nuda v Midlands

4. březen 2014

Čtyřicetiletá irská prozaička žijící v Birminghamu Catherine O‘Flynnová získala za svou prózu Co se ztratilo v roce 2007 cenu Costa za nejlepší debut. Bylo jasné, že kniha Zlín, která vydala už spisovatelčinu prvotinu, rychle sáhne i po jejím druhém románu nazvaném Zprávy o tobě.

Jeho hlavním hrdinou je Frank, neambiciózní moderátor birminghamské regionální televize, který funguje jako antiteze moderního světa, v němž nejdůležitější hodnoty jsou úspěch, peníze a rychlost, s jakou se člověk dovede přizpůsobit neustále se měnícím trendům. To musí ostatně Frankovi vysvětlit i jeho o mnoho let starší a úspěšnější kolega Phil Smethway: „Podívej se na mě. Jsem vysloveně zachovalý a pohledný hajzlík, ale musím se měnit – musím měnit vzhled, řeč, a udržet tempo je svinsky těžké. Móda se mění a ty musíš vypadat, jako kdybys věděl, která bije.“

Paralelu v přístupu Smethwaye přidává autorka příběhem Frankova otce, architekta Douglase, který v 70. letech pomáhal přestavovat Birmingham v město pokroku a moderního designu. Nevšiml si, že přitom zanedbává jak syna Franka, tak manželku Maureen. Ta většinu románu vystupuje jako žena odhodlaná být požírána neštěstím, což je dost protivné, zvlášť, když suchar Frank vůči téhle póze nijak nezakročí.

O‘Flynnová dává najevo, že je to až odporně nekonfliktní Frank, kdo má získat čtenářovy sympatie. V době, kdy se všichni snaží dosáhnout úspěchu, totiž tráví čas soucítěním s každým živým, častěji možná spíš s každým mrtvým. Ve volném čase navštěvuje pohřby osamělých lidí, o kterých se dozvěděl ze své zpravodajské redakce, nebo řeší záhadnou smrt kolegy Smethwaye, který mimochodem zemře už v první kapitole. Tahle detektivní linka není úplně vydařená, zato se ale autorce povedlo popsat bezcennost honby za úspěchem. Smethway platí za místo před televizními kamerami sebevražednými sklony, kdysi hypermoderní budovy Frankova otce Douglase se zase pár let po jeho smrti mění v prach, aby je nahradila hypermodernost nová.

Román Zprávy o tobě vyniká hlavně díky neskutečné empatii O‘Flynnové. Nejvíce jí jdou popisy stárnoucích postav, zejména pak zmíněného Smethwaye – v některých kapitolách perfektně vystavuje kontrast mezi jeho vnějším charismatem a vnitřní nejistotou a strachem z nemohoucnosti stáří, na který nepomůže žádná plastická operace. A bohužel ani láska ne, i když o ní spisovatelka píše s takovým citem a i když v určitých chvílích vyzařuje ze všech postav románu, snad krom Frankova otce Douglase. Celkový tón Zpráv je sympatický i svou odpatetizovaností a občasnými vtípky.

Na druhou stranu je tu ale problém první půlky románu. Ta je až překvapivě, bolestně nudná. O‘Flynnová pomaloučku představuje Franka a jeho živobytí, svět regionální televize, zastaví se na každé midlandské okresce, kterou náhodou postava projede, a další kapitolu pro jistotu vše zopakuje, aby se snad nestalo, že čtenář něco nepochopí nebo zapomene. Dialogy, v nichž se truchlí nad smrtí Phila Smethwaye, se objeví každou chvíli a jsou vždycky stejně doslovné a zbytečné.

02570001.png

Zajímavější začne kniha být až sto stran před koncem, příběhy se střídají dynamičtěji a nabízí hlubší a procítěněji napsané introspekce do světa postav, se kterými je najednou daleko jednodušší soucítit. Bohužel, těsně před koncem úroveň knihy zase rapidně klesne – to když se vyřeší zmiňovaná detektivní zápletka. Jak? Postava, která má ve smrti Phila Smethwaye prsty, se prostě sejde s Frankem a vše mu vybalí během dvou stran. Ve Zprávách o tobě samozřejmě detektivní zápletka nemá prioritu, přesto monolog viníka působí nevěrohodně, zbytečně a ukvapeně. Jenom těžko se pak dá uvěřit, že O‘Flynnovou netlačila uzávěrka. Spisovatelka si mohla na poslední chvíli vylepšit reputaci rozuzlením problému Frankovy konstantně nešťastné matky. Ale ne, ani tady to nezabere víc jak dvě stránky. Maureen v jednom monologu vysvětlí znovuobjevenou potřebu dýchat a zničehonic šťastná odjede s novým přítelem do pečovatelského domu k moři.

Zprávy o tobě ukazují autorku s velikým pozorovacím talentem a smyslem pro empatii. Zároveň mám dojem, že tento román tak trochu slouží jako varování – ne vždycky je významná cena za debut zárukou do budoucna. Myslím, že bez Costy by O‘Flynnová zapadla. Možná až její další kniha ukáže, jestli by to byla škoda.

Catherine O‘Flynnová: Zprávy o tobě (Kniha Zlín, 2011)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio