Zrodil se mem. Hit Shallow zrodil virál pro starší a pokročilé

18. březen 2019
Fenomem

Srdceryvný duet, procítěný zpěv a na konci zamilovaný pohled. Lady Gaga a Bradley Cooper ovládli po letošním předávání Oscarů mediální prostor a jejich duet Shallow, který zazpívali na ceremoniálu, se dokonce vzápětí dostal na číslo jedna americké hitparády. A tím se spustila záplavu memů.

Jejich objektem jsou hlavně závěrečné vteřiny vystoupení, v nichž si Cooper a Gaga sedící vedle sebe u klavíru věnují vášnivý a hluboký pohled. „Nejlepší zazpívaný sexuální výkon,“ hlásá jeden obrázkový mem z Twitteru, v jiném si Gaga na obrázku hladí břicho a titulek hlásá něco o pohledu do očí, který oplodňuje.

Na to, že je to vlastně docela konzervativní country-rocková balada, která jako kdyby ani nepatřila do věku internetu, je Shallow předobrazem memů už od samotného počátku. Dokonce už od chvíle, kdy se část písně objevila v prvním traileru na chystaný film vloni v létě. Tam Gaga zpívala jen hrdelní nápěv, už tehdy se ale „aah ha haaa song“, jak ho překřtili uživatelé, stal memovým hitem – vokál tehdy tvůrci roubovali do jiných kontextů, třeba do epizody z Pokémonů.

Píseň Shallow figuruje ve filmu v klíčové scéně, v níž barová zpěvačka Ally, kterou hraje Lady Gaga, odhodí stud a pochybnosti a na pódiu z ní vyroste opravdová hvězda, přesně jak slibuje název snímku. Kontrast dvou jejích tváří – té stydlivé a té usmívající se a sebevědomé – také pronikl do memů a v diskuzích komentuje dvě odlišné názorové polohy.

Internet ale také zaujala montáž z rozhovorů, které Gaga dala u příležitosti uvedení filmu a v nichž opakuje jednu a tu samou motivační větu o tom, že stačí, aby v ni uvěřil jeden člověk ze sta. A tím člověkem je právě režisér a herec Bradley Cooper, který zpěvačku do filmu pozval a Gaga se mu odvděčila hereckým výkonem, za který dostala nominaci na Oscara. Připomínáme, že píseň Shallow cenu Akademie dostala.

Memy s Shallow určitě nepřináší žádný revoluční převrat do dějin memové kultury, je ale pro změnu příjemné sledovat virály, na kterých není nic cynického, zlomyslného nebo výsměšného. Jen – jako v případě toho aktuálního s oplodňujícím pohledem – stará dobrá láska. Stejně jako film nebo píseň samotná jsou to vlastně tak trochu memy pro starší a pokročilé.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, proč internet tak vzrušilo vystoupení Lady Gaga na letošních Oscarech. A proč byl „aah ha haaa song“ slavný ještě předtím, než jsme ho slyšeli celý.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.