Ztratit se mezi dnem a nocí. The War on Drugs nahráli svou nejvyzrálejší desku

6. září 2017

Čekání na čtvrtou desku osmatřicetiletého kytaristy a zpěváka Adama Granduciela s jeho kapelou The War On Drugs ukončuje novinka A Deeper Understanding. Na albu se úzkostlivý písničkář původem z americké Filadelfie smiřuje s psychickými problémy a vydává zatím nejvyzrálejší desku své kariéry.

Výrazným předělem v kariéře perfekcionisty a studiového nerda Adama Granduciela s jeho projektem The War On Drugs byla tři roky stará nahrávka Lost In The Dream. Kromě několika instantních hitů hlavně představila širšímu publiku dalšího introverta, který se nejlépe cítí ve svém malém studiu, daleko od lidí. V tomto prostředí tvoří písničky ovlivněné americanou a přirovnávané k Bruci Springsteenovi nebo Bobu Dylanovi.

Granduciel obvykle nahrává u sebe doma, kde jako znalec hudebního vybavení nasbíral hromady vintage kytar, zesilovačů a starých syntezátorů. I když se teď vzniku nového alba A Deeper Understanding, které je první nahrávkou The War on Drugs vycházející u velkého labelu, poprvé zúčastnila celá kapela, pozornost na sebe strhává především Granduciel sám, díky silným osobním textům.

Už v písni Holding On Granduciel reflektuje obdobípřed rozchodem se svou bývalou přítelkyní, o které mluví v rozhovorech. Přiznává záchvaty paniky, podle jeho slov přicházely až pětkrát denně. „Stalo se z toho emocionální utrpení, deprese a paranoia se na mě projevovaly i fyzicky,“ řekl v jednom starším rozhovoru. Přesto se s těmito stavy (jak teď sám tvrdí) naučil pracovat. „Chci se tě zbavit, ale jsem v sevření, chci se vymanit, ale nemůžu,“ zpívá v Knocked Down. Granduciel si uvědomil zbytečnost boje se sebou samým a nabitou energii transformuje do překvapivě smířlivé atmosféry celé desky. „A Deeper Understanding je dosud nejvzdušnějším a nejvyšperkovanějším albem The War on Drugs, světem mezi dnem a nocí, ve kterém se snadno ztratíte,“ napsal o desce server Pitchfork.

A Deeper Understanding tak lze chápat jako sequel k Lost In The Dream – jde tu vidět posun ke smíření se s životní událostí. Podobně jako na předchozí nahrávce překrývají krautrockový rytmus vrstvy rozvleklých syntezátorů a shoegazeových kytar a Granduciel se od minulé desky skladatelsky nijak výrazně neposunuje. Aranže nových skladeb jsou ale oproti Lost In The Dream bohatší, plnější a celistvější. I když jedenáctiminutový singl Thinking Of A Place trochu uměle prodlužuje opakováním ústředního motivu a v posledních pěti minutách už jen zkouší posluchačovu trpělivost, zbytek alba neobvyklou délkou písní netrpí.

„The War on Drugs jsou nejlepší rockovou kapelou této dekády a jestli ne to, bez pochyby kapelou, která drží tento žánr nejvíc při životě,“ napsala trefně hudební publicistka Amanda Petrusich pro americký časopis The New Yorker. Čas strávený v samotě vlastního pokoje pomohl Granducielovi vyzrát nejen nad sebou samým. Do detailu propracovaný zvuk a produkce dokazují, že se mu nejlepším přítelem stalo domácí studio, které mu v nejtěžších chvílích bylo ložnicí, obývákem i kuchyní. Nahrávka přenáší posluchače do introvertního světa. Tady Granduciel polehává s kytarou na gauči ve studiu, bilancuje a vstřebává staré rány a deprese. Na rozdíl od dřívějších dob, kdy mu dělalo problém překročit práh domu, však tahle introspekce není beznadějným sebetrýzněním, ale dlouhou a úlevnou terapií.

The War On Drugs – A Deeper Understanding (Atlantic, 2017)

Hodnocení: 85 %

autor: Jakub Šponer
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.