Zvláštní uznání pro české designéry na prestižní výstavě London Fashion Weeku

28. únor 2017

Český fashion design opět bodoval v Londýně, po loňském vítězství na IFS opět figuroval na předních příčkách prestižní přehlídky. Z mezinárodní výstavy International Fashion Showcase, která je oficiálním doprovodným programem London Fashion Week, si výprava z pražské UMPRUM odvezla dvě zvláštní uznání: za výstavu a za jednu z uvedených kolekcí.

Vítězství v konkurenci 26 zemí světa tentokrát patřilo výstavě Indie s názvem „The Indian Pastoralists“. Na letošní téma IFS „Lokální/Globální“ zareagovali designéři ze světové textilní velmoci pracemi inspirovanými skromnými nomádskými pastevci, kteří si udržují tradiční způsob života blízký přírodě a ideálům udržitelnosti. Kritická reflexe současného fungování módního průmyslu se objevila i v dalších instalacích. Kurátorskou cenu IFS za nejlepší koncept získali Wojciech Dziedzic a Agnieszka Jacobson-Cielecka za Polsko. Jejich výstava s názvem Waste Not upozorňovala na problémy současné neetické masové produkce oblečení.

Česká výstava, organizovaná Českým centrem v Londýně ve spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou (UMPRUM), se stejně jako expozice Chile dočkala zvláštního uznání v soutěži zemí. Český koncept, There Is Only You, se tématu IFS dotýkal na abstraktnější rovině než výstavy většiny ostatních zemí, které se zadání „lokální/globální“ držely popisněji a soustředily se na transformaci specifické lokální kultury, životního stylu nebo tradičních technik do současného globálního kontextu. Nejblíže se tématu letošního IFS dotýkala práce Kateřiny Plamitzerové, inspirovaná přírodou a osudem českého Šluknovska. Absolventka Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM se probojovala mezi tři nejlepší designéry International Fashion Showcase. Zvláštního uznání se vedle ní dočkala také Švýcarka Vanessa Schindler, která se pro modely se strukturami z měkkého plastu inspirovala organickou architekturou Bruce Goffa.

Hlavní cenu za nejlepší kolekci získal korejský designér Younchan Chung ze značky The Sirius. Absolvent Samsung Art and Design Institute představil modely inspirované tradiční korejskou technikou balení dárků do látky, Bojagi. International Fashion Showcase se letos konal šestým rokem a poprvé se na jeho přípravě a realizaci jako hlavní partner podílela společnost Mercedes-Benz. Ta stojí mimo jiné za světovou sítí týdnů módy, do které patří i nejprestižnější český fashion week, MBPFW. Kompletní výsledky letošní přehlídky IFS najdete na webu pořádajícího British Fashion Council. Jak letošní IFS prožívala česká výprava, přibližuje rozhovor s Terezou Porybnou z Českého centra v Londýně a s Pavlem Ivančicem, vedoucím Ateliéru módní tvorby.

Playlist:

Zutzut – Torque
Taso – Loud
Shift Tides x Buga – We Broke Each Others Heart
IK Pegasi – Prayer In Hyperspeed
Siete Catorce – Metempsicosis
Worli – Angoscia Dance
Gant-Man – Altitude
Hapa – Shkuurrrp
Anakta – 5-HT
Azia – Nathan

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.