Zvuk nultých let je zpátky. Triumfální návraty a nežně kousavé bangery od Yeah Yeah Yeahs a Paramore

12. říjen 2022
Topinky

Skoro dekádu jsme si museli počkat na novou desku od newyorské trojice Yeah Yeah Yeahs, nicméně čekání se vyplatilo: Karen O a spol. snad nikdy nepůsobili víc ve své (vlčí) kůži. Konec kariéry aktuálním singlem odkládá i srílanská diva M.I.A. a po pěti letech se vracejí i američtí Paramore. We want more!

Yeah Yeah Yeahs - Wolf

Credits: Karen O, Nick Zinner, Brian Chase, David Sitek
Label: Secretly Canadian
Album: Cool It Down

Newyorští Yeah Yeah Yeahs (v čele s nezaměnitelnou zpěvačkou Karen O) právem patří k největším indie-rockovým ikonám nultých let – éry, jejíž sound se momentálně nápadně vrací do módy. Po dlouhých devíti letech od posledního alba Mosquito teď americká trojice slaví triumfální comeback s novou, v pořadí pátou deskou Cool It Down, která na ploše pouhých osmi skladeb dokazuje, že YYY umí i po dekádě mlčení znít zcela současně a zároveň se nepodbízet. Kompaktní, soustředěnou nahrávku charakterizuje robustní produkce, chytlavé melodie, bohaté textury i nově objevený druh naléhavosti, což potvrzuje i velkolepá skladba Wolf, která se teď na čas zabydlí v naší rotaci. Něžný i kousavý taneční banger, kterému dominují mohutné synťákové smyčce a hypnotický groove, můžeme číst i jako metaforu nutkavé potřeby pocítit něčí intenzivní dotek a chuť...

Freddie Gibbs - Feel No Pain ft. Anderson .Paak & Raekwon

Credits: Fredrick Tipton, Brandon Anderson, Corey Woods, Ben Lambert, Norva Va Denton, Tommy Brenneck
Label: ESGN / Warner
Album: $oul $old $eparately

$oul $old $eparately se jmenuje nové album dnes už rapového klasika Freddieho Gibbse. Po spolupracích s Madlibem a Alchemistem je to po delší době opět jeho čistě sólový počin. Oba zmínění producenti se přitom na $$$ potkávají. Zároveň jde o Freddieho debut na major labelu, což bylo znát už z promyšleném rolloutu, který doprovázely vtipné propagační skity z fiktivního hotelového resortu s kasinem. Na desce jsou samozřejmě i četní hosté – Pusha T, Rick Ross, Anderson .Paak nebo Raekwon. Poslední dva jmenovaní se objevují v tracku Feel No Pain, na jehož produkci se podílel Anderson .Paak, který je v něm i slyšet. Deska je nazvaná podle verše „Drugs for the free, soul sold separately“ z předposledního tracku alba Bandana (2019) a několikrát se odkládala – na vině byl i Gibbsův filmový debut, zahrál si hlavní roli ve filmu Down With The King.

Paramore - This Is Why

Credits: Hayley Williams, Taylor York, Zachary Farro, Carlos De La Garza
Label: Atlantic
Album: This Is Why

Do playlistu Radia Wave míří po pěti letech novinka od americké kapely Paramore. Ti se chystají na vydání své páté desky This Is Why, která vyjde 10. února. Po osmdesátkách na předchozí After Laughter se kapela tentokrát zaměří na zvuk kytarových nultých let. „Od prvního dne byli hlavní referencí Bloc Party, protože v jejich zvuku je naléhavost úplně odlišná od jiných kapel stejného období,“ řekla o klíčové inspiraci pro desku frontwoman Hayley Williams ve své rozhlasové show Everything Is Emo. Pro The Guardian se pro změnu rozpovídala o tom, jak v posledních letech prošla kapela zásadní introspektivní kapitolou, která v případě Williamsové znamenala i vydání dvou sólových desek. Novinku tak podle současných rozhovorů pojmou jako závažnější konverzaci o duševním zdraví a současném stavu Spojených států – to potvrzuje i introvertní post-punkový otvírák This Is Why, který nabízí strhující refrén a podmanivé kytarové linky.

Baby Tate - Differences

Credits: Tate Farris, Tramaine Winfrey
Label: Warner
Album: Mani/Pedi

Rapperka Baby Tate je dalším velkým talentem z Atlanty, současné rapové Mekky. O to víc, že zvládá kromě rapu i produkci. První tracky vydala už v roce 2015, ale výrazně o sobě dala vědět až poté, co se o tři roky později objevila jedna její skladba v pilotním dílu seriálu Euforie. Podepsala s velkou nahrávací společností a novou kapitolu kariéry otevírá mixtapem Mani/Pedi, na kterém odhazuje ze svého jména přezdívku Yung a už si říká jen Baby Tate. Mixtapovou novinku propaguje klipová skladba Difference, kterou s ní produkoval Young Fyre.

Jordana - SYT

Credits: Jordana Nye, Alice Ivy
Label: Grand Jury Music
Album: I’m Doing Well, Thanks For Asking EP

Pokud se někdo ptáte, jak se daří indie-popové písničkářce z amerického Marylandu Jordaně, vězte, že se má fajn. 11. listopadu totiž vydá EPčko nazvané I’m Doing Well, Thanks For Asking a momentálně doprovází na tour kalifornskou umělkyni Remi Wolf. Její studiový debut Face The Wall, na kterém ještě posílila šarm citelný z předchozích projektů, přitom vyšel teprve letos. Šestistopá novinka bude krom singlové ochutnávky Is It Worth It Now? z minulého měsíce zahrnovat i čerstvě vydaný katarzní track SYT, který je akronymem pro Save Your Tears. „Vyjadřuje pocity zmocnění a emocionálního vědomí po těžkém rozchodu,“ vysvětluje dvaadvacetiletá zpěvačka. Na skladbě s Jordanou spolupracovala Australanka Alice Ivy a doplňuje jí psychedelický videoklip režiséra Grahama Epsteina.

M.I.A. - Beep

Credits: Mathangi Arulpragasam, Jagvir Aujla, Maher Sakari, Michael Roshan, Rex Kudo, Sonny Moore, Rick Rubin
Label: Island
Album: MATA

Srílanská rapperka M.I.A. ohlásila konec kariéry už několikrát, kdo jí ale nevěřil, udělal dobře. O tom, že M.I.A. natáčí novou desku, se ví už téměř dva roky, její jméno MATA ale ohlásila až vloni v listopadu. Konečně bude vycházet v polovině října. Návratovou desku – první od AIM z roku 2016 – ohlašuje singl Beep, pod nímž jsou mimo jiné podepsaní Skrillex a Rick Rubin. Na dalších skladbách se podíleli Diplo nebo T-Minus. Jediným vokálním hostem alba bude nicméně už čtyři roky zesnulý Juice WRLD.

Je Aleš víc rapper nebo komik? Koho hrál Filip ve snímku Kritické selhání? A kdo z nich má nutkavější potřebu alespoň něco cítit? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.