Zvukem zkoumáme vliv člověka na klimatické změny, říká kapela fyield

15. listopad 2022

Další Radio Wave Studio Session odehrála česko-islandská kapela fyield, která v říjnu vydala debutovou desku Future Landscapes. „Skrze zvuk zkoumáme vliv člověka na klimatické změny na konkrétních lokalitách. Těch bylo dohromady osm, čtyři v Česku a čtyři na Islandu. Ze zvuků, které jsme nahráli technikou field recordingu se dvěma specialisty, v Česku Sarou Pinheiro a na Islandu Magnusem Bergssonem, jsme skládali hudbu, kterou tady dnes posloucháte,” říká Václav Havelka.

Formaci fyield tvoří spoluhráči z domácí kapely Please the Trees Václav Havelka a Kryštof Kříček, které doplnil islandský hudebník a promotér Pan Thorarensen. Kapelu zastřešuje projekt Future Landscapes, po kterém získal název dlouhohrající debut kapely. Na letošním MFDF Ji.hlava představil režisér Ivo Bystřičan nový dokument Neviditelné krajiny. Jeho záběry pochází ze stejných expedic v Česku a na Islandu, ze kterých vznikl zvukový archiv pro tvorbu skladeb kapely fyield.

Čtěte také

„Texty vychází ze zápisků filozofa Lukáše Likavčana, který byl s námi na expedicích. Zároveň také z krátkých esejů dokumentaristy Ivoše Bystřičana, režiséra dokumentárního filmu Neviditelné krajiny. S pomocí mé přítelkyně Andrey jsme se každou skladbu snažili lyricky uchopit jinak. Některé jsou ve vztahu k tématu popisné, některé jsou abstraktní. Zároveň vychází z nějakého pocitu z daných míst. Snažili jsme se zhudebnit dojem, který jsme tam měli,“ uzavírá Havelka.

Jak přesně funguje metoda field recording? A jaká budoucnost čeká kapelu fyield? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.