Co je štěstí? Vysvětluje evangelický kazatel a teolog Ondřej Kolář

8. duben 2024

Ondřeji Kolářovi nedávno vyšla kniha s názvem „Štěstí jako téma současné teologie“. V Hergot!u se ptáme, jak křesťanství definuje štěstí, zda ho lze dosáhnout v našem světě a proč se vlastně současná teologie o štěstí zajímá.

Podle teologa, překladatele a kazatele Českobratrské církve evangelické Ondřeje Koláře se štěstí v posledních deseti letech stalo módním tématem. Křesťanská teologie nezůstává za společenským vývojem pozadu. „Lidé se stále více tážou, co je dobrý život? Co je naplněný život? Jaká cesta k němu vede? A logicky na to reaguje i teologie,“ doplňuje Kolář.

V současné době je podle Koláře spiritualita hodnocená především podle toho, co přináší do našeho přítomného života. „To, že náboženství přináší posmrtní spásu, moc nikoho nezajímá,“ vysvětluje.

Mnohem důležitější je, jak náboženství zkvalitňuje život teď a tady. A tak se i teologové a teoložky začali ptát, co může křesťanský Bůh dát člověku, který se trápí teď a zdolává překážky. „Je to něco, co se teologie snaží nově uchopit,“ dodává.

Liší se štěstí věřícího člověka od nevěřícího? Jaký je vztah mezi spásou a štěstím? Může člověk usilovat o štěstí nebo je to Boží dar? A co vůbec to štěstí je?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.