Děrné štítky: Microsoft chce ovládnout váš byt

28. květen 2013

Ta vize už je tady dlouho. Ve svém bytě máte jedno zařízení, které slouží pro natáčení i přehrávání videa nebo hudby, sledování televize i hraní her. Ovládá se gesty rukou a hlasem. Takovou budoucnost pro nás plánuje Microsoft.

Jeden jim všem vládne. Xbox OneTak už víme, jak bude vypadat další Xbox. Microsoft už nechce pouze bavit hrami, ale podle dávných plánů někdejšího CEO Billa Gatese, touží ovládnout celý váš byt. Xbox One, jaké nová konzole nese označení, má nahradit váš blu-ray přehrávač, set-top box a samozřejmě dosavadní herní konzoli.

Nový Xbox pohání 8jádrový procesor s 8 GB operační paměti. Nechybí nezbytná wifi konektivita, HDMI výstup a 500 GB velký harddisk. Součástí balení bude také Kinect, tedy motion capture zařízení, které převádí váš pohyb před obrazovkou rovnou do hry. Xbox tak půjde ovládat pouze nejen a gesty, ale i pomocí hlasu.

Jestli se Microsoftu skutečně povede ovládnout s jediným zařízením celý váš obývací pokoj, je také dost otázka ceny. Ta bude začínat přibližně kolem 10 tisíc korun a strop by měl být zhruba o pět tisíc výše. Xbox One by se měl začít prodávat do konce letošního roku.

Kinect for WindowsOd Microsoftu putuje ještě jedna zpráva pro hráče. Pohybové ovládání Kinect se od roku 2014 objeví také ve verzi pro Windows. Kinect pro PC byl k dostání už nyní, ale byl určen pouze vývojářům, protože pro něj neexistovaly žádné aplikace. To se má od příštího roku změnit, a skákat před monitorem jako blázni tak budou moci i počítačoví hráči.

02544966.png

Ouya a ti dalšíKdyž už je řeč o konzolích. Příští měsíc by se do prodejů měla dostat Ouya! Vlaštovka mezi konzolemi, které běží na systému Android. Zařízení ovšem stále vyvolává kontroverze.

Krabička v hodnotě necelých dvou tisíc korun toho pár týdnů před releasem zatím moc neumí. Her je málo, nebo za nic nestojí a momentálně největším přínosem zařízení je přítomnost emulátorů pro široké spektrum starých, často osmibitových her.

Rozpačité pohledy vyvolává také hardwarový výkon Ouyi, kterou předbíhá pěkná řádka nových mobilních telefonů. Nutno podotknout, že poněkud dražších.

Ouya bude sice první, ale rozhodně ne poslední konzolí pro systém Android. Svoje zařízení ohlásila už také Nidia a v laboratořích firmy Bluestacks vzniká tak zvaný Gamepop. Krabička ne nepodobná Ouye za zhruba 90 dolarů staví na principu herního předplatného. Za 8 dolarů měsíčně získá zákazník konstantní přístup ke kompletní herní knihovně, která má údajně obsahovat na 500 her.

YahooblrYahoo spolkne blogovací službu Tumblr. Někdejší internetová jednička tak získá kolem 110 milionů nových, respektive potenciálních uživatelů. Za každého zaplatí Yahoo zhruba 10 dolarů, protože cena akvizice je 1,1 miliardy dolarů.

02822216.jpeg

Na Tumblru bloguje nejvíce uživatelů ve věku 18–24 let, a Yahoo si tak od obchodu slibuje především omlazení uživatelské základny. Protože Tumblr loni vydělal jen zhruba 13 milionů dolarů, nemůže být motivace k nákupu Yahoo vlastně ani jiná.

Do podoby blogovací služby údajně noví majitelé nijak zasahovat nebudou. Jak ale naloží zhruba s 23 tisíci stránek Tumblru, které mají obsah určený pouze pro dospělé, ano, řeč je o pornografickém materiálu, zatím proto není jasné.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.