Děti musíme učit chránit si hranice. Jinak v dospělosti nerozpoznají špatný vztah, říká terapeutka

20. březen 2024

„Sedmdesát procent našich klientů v dětství zažilo násilí a přenáší si ho s sebou do dalších vztahů. Neznamená to ale, že jsou tito lidé jenom původci násilí. Můžou být i obětí,“ říká předsedkyně Asociace pracovníků intervenčních center Martina Vojtíšková. „Každý si asi představí fyzické ataky. Ale patří sem i manipulace, nadávky, znevažování role rodiče. Je to velký balík různého typu incidentů.“

„Transgenerační přenos je kopírování výchovných vzorů a přenášení násilí nejen z rodičů na děti, ale i z prarodičů na rodiče a pak následně na děti. Pokud mě rodiče nenaučí si své hranice chránit a budu vyrůstat ve vztahu, kde dochází k násilí a manipulaci, nepoznám později, že žiju ve špatném partnerském vztahu,“ popisuje Martina Vojtíšková proces přenosu. „Tady pomáhá jiná životní zkušenost – třeba kamarádka, jejíž rodina žije ve spokojeném vztahu, nebo náhled odborníka,“ dodává.

„V intervenčních centrech se potkáváme s ženami i s muži, kteří jsou oběťmi domácího násilí. Ať už je agrese namířena od jednoho k druhému nebo od obou vzájemně, vždycky fatálně dopadá na děti. Muži se více stydí, když je žena napadá. Máme zkušenost, že muž vyhledává odbornou pomoc v momentě, když žena zaútočí na dítě,“ říká Martina Vojtíšková.

„Každá pátá, šestá rodina zažívá násilí, v 80 % z nich žijí děti.“ Poslechněte si nové Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.