Facka nenaučí dítě přecházet silnici, jen chvilkově uleví rodiči

27. únor 2024

„Potřebujeme vědět, že facky do výchovy nepatří, že je to celospolečenská norma. Je třeba změnit přesvědčení, že tohle je správný výchovný způsob. Když jsem začínala pracovat, existovaly učebnice o tom, jak správně děti bít. V jakém věku na jakou část těla jakým předmětem,“ říká psychoterapeutka Petra Wünschová v posledním díle podcastové série Slušný vychování.

Zásadní roli hrají podle Petry Wünschové přihlížející. Vůči násilí je potřeba se vymezit, dát jasná signál, že není v pořádku. „Je dokázáno, že když slyšíme křik a pláč od sousedů a jenom na ně zazvoníme a odejdeme, protože s tou situací nechceme mít nic společného, pomůžeme násilí v té rodině přerušit,“ říká zkušená psychoterapeutka.

Čtěte také

„Facka nic dítě nenaučí. Nenaučí ho přecházet silnici, facka jen uleví rodiči, který má o dítě velký strach. Proto je násilné chování návykové, přináší totiž chvilkovou úlevu. Efektivní je dítě před silnicí zastavit, ale není třeba ho u toho bít. Facka dítěti ublíží a způsobí mu obrovský pocit ponížení. Taky naruší jeho pocit tělesné integrity. Dáváme dítěti zprávu, že se někdo dospělý může dotýkat jeho těla způsobem, který je mu nepříjemný,“ upozorňuje Wünschová. „Ani ve vězení není možné nikoho bít, ale v rodině pořád ano,“ dodává.

Umí české děti před násilím chránit systém? „Bohužel je systém roztříštěný pod pět ministerstev. Každé z nich má své postupy, jazyk, metodiky, statistiky, které spolu nekorespondují a někdy jsou dokonce proti sobě. A dítě, které se stane obětí trestného činu, musí naplnit potřeby všech těchto ministerstev. Na 15 různých místech mluví s 29 různými lidmi, celkem přijde do kontaktu se 47 různými lidmi,“ říká Petra Wünschová.

„V Británii se zákon na ochranu dětí stavěl podle zákona na ochranu zvířat, který platil dřív.“ Poslechněte si Slušný vychování.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.