Diagnóza F: Ekonomická krize = více sebevražd?

19. únor 2015

Koncem minulého roku byly publikovány nečekané a překvapivé závěry studie, která se zabývala dopadem ekonomické krize z roku 2008 na riziko sebevraždy v 29 evropských zemích. Studie potvrdila, že kolem roku 2008 skutečně došlo v celé Evropě (a shodou okolností i v USA) k vzestupu počtu sebevražd. Detailnější analýza však ukázala, že strmý nárůst sebevražd začal už cca jeden a půl až dva roky před finanční krizí.

„Jedná se o velmi významnou studii, která přinesla řadu pozoruhodných zjištění. Potvrdila velmi pozitivní fakt, že mezi lety 2000 až 2011 ve všech evropských státech (s výjimkou Slovenska) sebevražednost klesala. Tento klesající trend však byl přerušen strmým nárůstem v období kolem ekonomické krize. Vzestup ovšem předcházel o rok a půl prvním projevům ekonomické recese, a začal dokonce o dva roky dříve, než se ekonomická krize projevila v nárůstu nezaměstnanosti,“ komentuje překvapivé výsledky studie prof. MUDr. Jiří Horáček, Ph.D., z Národního ústavu duševního zdraví.

V Diagnóze F jsem se Jiřího Horáčka ptala mj. na to, co by tedy podle něj mohlo být skutečným (globálně působícím) spouštěčem zmiňovaného nárůstu sebevražedného chování, zmapovali jsme příčiny dlouhodobého poklesu sebevražednosti, který začal v 50. letech, a dostali jsme se i k tomu, proč je aktuálně na prvním místě v sebevražedném chování Rusko. Rozhovor si můžete poslechnout zde.

Literatura:
Relationship of suicide rates to economic variables in Europe: 2000–2011. BJPsych, Publisher online October 30, 2014 (spoluautoři za ČR: prof. Cyril Höschl, dr. Petr Winkler)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.