Hergot!: Malostranský ďábel Jiří Arvéd Smíchovský

23. leden 2017

Píše se rok 1938. Skupina českých okultistů a mágů se schází k náročnému rituálu s cílem zaútočit na astrální tělo Adolfa Hitlera. Rituálu se neúčastní Jiří Arvéd Smíchovský, intelektuál se třemi doktoráty, černokněžník, fašista a spolupracovník Sicherheitsdienstu, který se po dobu okupace podepisuje jako Georg Arwed Smichowski. Je pravděpodobné, že na svoje antifašistické kolegy z okultní branže donáší, řadu lidí dostane na šibenici.

I historická skutečnost může někdy znít jako temné fantasy. O Jiřím Arvédovi Smíchovském, z jehož životní cesty skutečně běhá mráz po zádech, si povídáme s Petrem Kalačem z Dokumentačního centra českého hermetismu. Dostáváme se tak také k fascinujícímu tématu českého okultismu první poloviny 20. století, do jehož kontextu Smíchovský patří a ukazuje nám jeho hororovější tvář.

Smíchovský se narodil na konci 19. století jako dítě privilegované malostranské rodiny, která měla i kontakty s Vatikánem. Studoval mimo jiné katolickou teologii v Římě a možná právě tam se seznámil s okultismem. V Praze se pak věnoval i praktické démonologii, čemuž můžeme rozumět také jako vyvolávání démonů. Že se člověk se zájmem o okultní učení vycházející do značné míry z židovské kabaly později přiklonil k antisemitismu a nacismu, vysvětluje historik Petr Kalač právě tím – je podle něj možné, že nějaký démon Smíchovského „obsedl“, což jej mohlo vést ke schizofrennímu jednání.

Význam Smíchovského v dějinách vidí Petr Kalač především jako memento české kolaborace s nacismem. Z hlediska českého okultismu připomíná jiné postavy: mimo jiné Jana Kefera a Františka Kabeláka, kteří spolu s dalšími stáli za snahami zlikvidovat pomocí magie Adolfa Hitlera.

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.