Jak fungoval socialistický módní luxus? O práci v salonu Styl s designérkou Dagmar Vybíralovou

16. leden 2018

Do provozu jednoho z nejprestižnějších pražských salonů Styl, který navazoval na legendární prvorepublikovou značku Rosenbaum, jsme v Modeschau nahlédly s Dagmar Vybíralovou, designérkou, která v Oděvní službě, pod kterou salon Styl spadal, působila v sedmdesátých a osmdesátých letech jako modelářka.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze vydalo v závěru roku 2017 knihu s názvem Oldřich Rosenbaum / Oldric Royce. Vypráví o jednom z nejprestižnějších prvorepublikových salonů Československa, který ještě za Rakouska založila velmi podnikavá a podle všeho také talentovaná krejčová Elise Rosenbaum. Pražská módní síň pro dámy Rosenbaum začala fungovat v devadesátých letech devatenáctého století. K největšímu věhlasu ji pak pozvedl během první republiky jeden z Elisiných synů – Oldřich.

Jako jednomu z mála z rozsáhlé židovské rodiny se Oldřichovi podařilo zachránit před smrtí v nacistickém koncentračním táboře. Těsně před válkou se odstěhoval do New Yorku a po několika letech se mu v Americe podařilo rozjet svou módní kariéru napodruhé. Stal se oceňovaným a oblíbeným návrhářem americké smetánky pod novým pseudonymem Oldric Royce. Jestli vás baví historie, rozhodně bych vám knihu o osudech Rosenbaumova salonu a rodiny doporučila, je to poutavé a zároveň fakty nabité čtení.

Publikace Oldřich Rosenbaum / Oldric Royce

V dnešním vysílání Modeschau se zaměříme na pozdější, zatím systematicky nezdokumentovanou část další existence salonu Rosenbaum, který byl nejdříve během druhé světové války arizován a později znárodněn. Jméno zakladatelů figurovalo v jeho názvu ještě do poloviny padesátých let, kdy došlo ke změně názvu na Styl a zařazení do národního podniku Módní závody Praha, později Oděvní služba.

V knize popsaný příběh salonu Rosenbaum, později Stylu, končí tím, že závod zažil od šedesátých let nový rozkvět a počátkem devadesátých let byl zrušen. O jeho fungování v sedmdesátých a osmdesátých letech se zatím nedozvídáme nic. Ke zmapování toho, jak fungovala vysoká krejčovina za socialismu, jednou jistě přispějí výpovědi pamětníků, kteří v salonu v té době pracovali.

Proto jsem do pořadu pozvala paní Dagmar Vybíralovou, která ve Stylu pracovala jako modelářka v osmdesátých letech. V době, kdy byla hlavní designérkou Stylu profesorka Zdeňka Bauerová a rukopis konkurenčního salonu Eva (bývalý salon Podolská) určovala Ina Arnautová. Tehdy šlo o dva nejlepší a nejprestižnější salony v Československu, ve kterých se oblékali diplomaté, nejvyšší funkcionáři a známé osobnosti.

Aktuální modely od Dagmar Vybíralové

Dagmar Vybíralová se zakázkovou krejčovinou živí do současnosti. Její firma se vedle individuálních zakázek věnuje také šití uniforem a pracovních oděvů, obléká letušky, letce, hostesky a zaměstnance velkých firem. Říká, že i pracovní oděv vyžaduje kvalitní provedení, aby byl nejen funkční, ale také vypadal dobře a módně, aby nesrážel autoritu nositelů. Nerezignovala ani na modelovou tvorbu a čas od času představí svou vlastní ucelenou kolekci na módní přehlídce.

Poslechněte si rozhovor o tom, jak fungoval socialistický módní luxus v salonu Styl!

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.