Jóga a psychoterapie. Východní praxe se může se západní terapií skvěle doplňovat i tlouct

25. říjen 2022

„Jóga není adekvátní náhradou psychoterapie, ale může psychoterapeutický proces podporovat,” říká v Balancu Barbora Hu, lektorka jógy a indoložka, která je ve výcviku Grof Transpersonal Training. Praxe jógy mívá dobré účinky na duševní zdraví. Stejně jako psychoterapie se dotýká například emocí, práce s tělem, pocitovou inteligencí a přináší i duchovní témata. Jak ale kombinovat jógovou praxi a psychoterapii a může být jóga únikem?

„Jóga je přístup k životu. Filozofie, která zahrnuje ideje, hodnoty, uspořádání světa.“ Má i praktickou doménu, modlitbu, rituál, práci s tělem a studium textů i sebe sama. Nepochází ale ze západního světa a nelze ji jen přenést do našeho života bez adaptace. Některé nástroje a hodnoty ale přenositelné jsou.

Barbora Hu

Právě v tom je možnost kombinovat jógu a psychoterapii. Můžeme vědomě přinášet témata z psychoterapie do jógové praxe – třeba téma hranic, trauma. Podle Báry je ideální kombinace, když terapeut i lektor o své práci vzájemně vědí a mohou se tak podporovat ve prospěch klienta.

„Je odpovědí na moji životní situaci celibát, nebo se jen bojím vztahů? Jóga může být únik před vlastním životem. Může přinášet hluboké uvolnění a pocity jednoty s celým vesmírem. Ale namísto toho, aby se člověk postavil důležitým otázkám, nepříjemným situacím a emocím upřímně, může se zkrátka intenzivně chodit uvolňovat do jógového studia. Udělá se mu lépe, ale problémy nebude posouvat a lépe jim rozumět. I duchovní svět je místo, kam se můžeme chodit schovávat před světem vlastním.

Poslechněte si celý rozhovor o průniku jógy a psychoterapie.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.