Jóga nás může znovu propojit s naším tělem a prožíváním. Svět může být barevnější a šťavnatější

13. duben 2021

„Svět bude pořád stejný, ale díky józe se změní naše vnímání,“ říká v magazínu Balanc psychoterapeutka a psycholožka Julie Lipská, která pomocí jógy pomáhá i svým klientům. V praxi jógy, ale i v jiných cvičeních se můžeme setkat s dávno zapomenutými vzpomínkami, v těle se také ukládají emoce. Díky technikám jógy prý můžeme znovuobjevit radost se života, snížit stres, úzkost, a dokonce mírné deprese.

„Psychický a fyzický stav jsou spojené nádoby, neustále se ovlivňují a ani si to nemusíme uvědomovat.“ Stres a špatný životní styl se mohou odrazit na zhoršení nálady i fungování těla. Bolesti zad nemusí být způsobeny jen špatným sezením, ale být také výsledkem dlouhodobého stresu. Žijeme ve výkonové době, na piedestalu mají mnozí z nás práci a celý den jsou v jednom kole. Nevšimnou si, co jim říká tělo, jaké jiné potřeby než výkon mají.

Julie Lipská

Praxe jógy vrací k přítomnému okamžiku, vír myšlenek a starostí ustane, tělo i mysl se cítí lépe. Svět kolem bude intenzivnější, barevnější a šťavnatější. Zjistíme také, že nám některých věcí v životě stačí méně. Praxí jógy lze podpořit i odvykání od závislostí.

„Lidé, které pořád něco bolí a trápí, mají tendenci své tělo až nenávidět.“ Tělo není jen nástroj, který jsme dostali k volnému použití. Má své potřeby, přání a mnoho lidí se od něj takzvaně odpojuje. Ignorují ho, což vede k psychickým i fyzickým problémům. Pomocí jógy můžeme najít vlídnost k sobě samým i laskavost k druhým a vnějšímu i vnitřnímu světu. „Jógou se může vztah k sobě a k tělu vylepšit. Je to velmi hezký proces, když se lidé začnou mít rádi.“

jóga, jogín

Samozřejmě i s jógou to lze přehnat. Když si zpočátku dáme velké cíle, je pravděpodobnější, že neuspějeme a skončíme. Ale pravidelnost a rozumná délka cvičení velmi pomáhá. Mnohým také pomůže nepřistupovat k józe jako k soutěži a nesrovnávat se, i když v Indii se dnes běžně konají jógová klání. Za fotky v těžkých ásanách sice dostaneme na sociálních sítích hodně lajků, většině by ale spíše stačilo cvičit pro radost.

Minulý týden hovořil v Balancu také lektor Petr Smil, poslechněte si i jeho pohled.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.