Klidový režim Karla Veselého: Environmentální hudba, která harmonizuje duši. Pusťte si mix japonského ambientu

31. říjen 2020

Ve speciálním vydání Plejáku přinášíme protiúzkostné playlisty do neklidné doby kurátorované těmi nejpovolanějšími. Jako první se o harmonizaci našich duší postará hudební publicista Karel Veselý. Hudba jako lék na úzkosti a rychlost doby – portál do oázy mysli. Japonský hudební žánr kankjó ongaku – v překladu environmentální hudba – se zrodil v 80. letech jako odpověď na koncepci ambientu Briana Ena, ale i zrychlující se civilizační tlak, který Japonsko v té době dostihl.

Jeho tvůrci stáli rozkročení mezi konceptuálním uměním a užitkovým sound designem či newageovou meditační hudbou.

Jména jako Hiroshi Yoshimura, Satoshi Ashikawa nebo Haruomi Hosono byla v oficiální historii japonské hudební avantgardy dlouho opomíjená, protože ve své době byla jejich hudba považována za příliš užitkovou a málo uměleckou. Teď je ale objevila současná internetová generace a přes sociální sítě je vyzvedla ze zapomnění.

Nyní vychází znovu v luxusních vinylových edicích a těší se slávě. Skvělým příkladem je opulentní kompilace Kankyó Ongaku: Japanese Ambient, Environmental & New Age, která vyšla vloni ve vydavatelství Light In the Attic.

Čím to, že zapomenutý žánr se teď těší takové pozornosti na Západě? Možná je to tím, že teď japonský ambient s jeho uměním harmonizovat zvuky prostředí potřebujeme víc než kdy jindy.

Jak zní japonský ambient z 80. let? Zjistěte, co s vámi udělá poslech environmentální hudby, a pusťte si Klidový režim hudebního publicisty Karla Veselého.

PLAYLIST:

Hiroshi Yoshimura – Water Copy
Susumu Yokota – Tobiume
Satoshi Ashikawa – Still Sky
Haruomi Hosono – Windy Land
Osamu Sato – My Stupa
林英哲, 池成子 – コスモス
Inoyama Land – Cycle
ナチュラル・ソニック – Beat The Water
Ryuichi Sakamoto – A Rain Song
Yosi Horikawa – Intro
Yoshio Ojima – Entrance
Child’s View – The Cradle Of The Light
Yoshio Suzuki – ミート・ミー・イン・ザ・シープ・メドウ
Masahiro Sugaya – Umi No Sunatsubu
Hiroshi Yoshimura – Ice Copy

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.