Lament s kočičí silou

28. červenec 2015

Lament tentokrát otevřela píseň I Have The Gun od původně australské skupiny Crime & The City Solution, která se letos po bezmála 20 letech vrací na scénu.

Kapela si prošla přinejmenším pěti různými sestavami, vždy v závislosti na putování jediného konstantního člena, zpěváka Simona Bonneyho.
Ať už působil v Melbourne, Berlíně, Londýně, nebo teď v Detroitu, pokaždé se dokázal obklopit muzikanty, kteří jeho specificky lyrické písně posunuli k výrazu, který víceméně ztělesňuje zvuk takzvaných berlínských Australanů.

Skvělou zprávou je, že Simon Bonney v dubnu nahrál po dlouhých letech nové album s dalším hvězdným line-upem: v Crime tentokrát vedle Simona a jeho ženy Bronwyn Adams hrají David Eugene Edwards z Wovenhand, Jim White z Dirty Three, Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten nebo Troy Gregory z Prong. Nahrávka vyjde na podzim a následně se Simon Bonney se svými staronovými partnery v Crime chystá na turné. A aby nové skladby předvedli v důstojné podobě s projekcemi, spustili podporovatelskou akci na serveru Pledge Music, kde v době vysílání pořadu chyběla pouhá tři procenta k dosažení cíle.

I Have The Gun je skladba, která uvádí jednu z jejich nejzdařilejších desek, Paradise Discoteque, nahranou během berlínské éry roku1990.



Stěžejní postavou tohoto vydání byla Chan Marshall řečená Cat Power, která se po dlouhých letech vrací s novým albem Sun. Pořad sledoval její vztahové kotrmelce, které její tvorbou prosakují ještě víc, než jak jsme v popu zvyklí. Nový singl Ruin ovšem celkem netradičně a lehce naivně komentuje pohled na rozmazlené postavení západního člověka, zatímco spousta míst, která Cat Power nedávno procestovala a v Ruin vyjmenovává, skýtá bídu, kterou nechceme vidět.

Ještě mnohem vzácnější nám je kanadská zpěvačka, skladatelka a herečka Mary Margaret O’Hara. Její perfekcionismus bohužel způsobil, že ačkoliv ji tu a tam dodnes můžete zastihnout na vybraných festivalech nebo coby autorku písní k filmům, dočkali jsme se od ní pouze jediného alba, Miss America z roku 1988. Deska je to ovšem úchvatná a přes popově odlehčený nádech má hned několik vrstev. Ostatně sama Mary Margaret O’Hara není typ umělce, se kterým se setkáte každý den: „V 11 letech jsem objevila Odyssea od Jamese Joyce a nedala ho z ruky, dokud jsem román nepřečetla od začátku do konce. Řekla jsem si: ‚Pane Bože! Konečně někdo mluví normálně!‘ “ Z Miss America vystupuje píseň Body’s In Trouble, která, krom dalších možných výkladů, vyjadřuje neschopnost těla následovat emocionální hnutí.

Playlist:
Crime and the City Soltution – I Have The Gun; Album: Paradaise Discoteque; Label: Mute; 1990; Autor: Simon Bonney; 3:30
Cat Power – Ruin; Album: Sun; Label: Matador; 2012; Autor: Charlyn Marshall; 4:30
Bob Dylan – Simple Twist Of Fate; Album: Blood On The Tracks; Label: Columbia; 1975; Autor: Bob Dylan; 4:14
Cat Power – Good Woman; Album: You Are Free: Matador; 2003; Autor: Charlyn Marshall; 3:52
Bill Callahan – Eid Ma Clack Shaw; Album: Sometimes I Wish We Were An Eagle; Label: Drag City; 2009; Autor: Bill Callahan; 4:14
Mary Margaret O Hara – Body's in Trouble; Album: Miss America; Virgin Records; 1988; Autor: Mary Margaret O Hara; 5:01
OM – State of Non-Return; Album:Advaitic Songs; DRag City; 2012; Autor: Al Cisneros/Emil Amos; 5:57
The Pogues – Summer in Siam; Album: Hell’s Ditch; Island; 1990; Autor: Shane MacGovan; 4:01

autor: Tomáš Turek
Spustit audio