Lament: Turčí skupina v devadesátkách

28. červenec 2015

My Bloody Valentine působili na začátku své kariéry jako další „cukrouškovská“ indie popová kapela a vyvanuté škatulce shoegaze nikterak nepomáhali.

Ale když v roce 1987 kapelu opustil zakládající člen Dave Conway, nahradila ho Bilinda Butcher, která prý Kevina Shieldse a další oslnila tím, že na zkoušce zazpívala píseň od Dolly Parton. Nakonec kapela vyměnila původní texty o prosluněných úsměvech a jahodovém vínu za témata týkající se sexu, sebepoškozování a klinické deprese. Vrcholným výsledkem je album Loveless, kde Kevin Shields jinak líbezné melodie zahrnul pod hroudu šumu a zvukové distorze. Zároveň se na Loveless My Bloody Valentine umně vyhnuli svodům retro-rock‘n‘rollu. Jedno z nejzásadnějších alb posledních 30 let právě vychází v krásné reedici.



Tento Lament ale patřil především výběru Pavla Turka, redaktora časopisu Respekt. Ten z mnoha úhlů vyjevil svoji fascinaci devadesátkami, představil osobitý pohled na gender v hudbě a mimo jiné odhalil, proč jsou texty Manic Street Preachers ideální vstupní branou do postmoderní popkultury. Ostatně, poslechněte si ho sami z našeho Jukeboxu.

Playlist:
My Bloody Valentine – Only Shallow; Album: Loveless; Label: Creation; 1991; Autor: Bilinda Butcher/Shields; 4:16
Chromatics – Into the Black; Album: Kill For Love; Label: Italians Do It Beter; 2012; Autor: Chromatics; 5:18
Mudhoney – Overblown; Album: Singles - Original Motion Picture; Label: Epic Soundtrax; 2011; Autor: Mudhoney; 2:54
Swim Deep – King City; Album: King City Single; Label: Chess Club; 1992; Swim Deep; 4:15
CSS – City Grrl; Album: La Liberación; Label: Cooperative music; 2011; Autor: CSS; 4:20
PzH – Děti; Album: Doom na kraji lesa; Label: SM Records; 2012; Autor: PzH; 4:10
Manic Street Preachers – Revol; Album: The Holy Bible; Label: Epic; 2006; Autor: James Dean Bradfield/Manic Street Preachers; 3:02

autor: Tomáš Turek
Spustit audio