Masaryk už je něco jako svatý Václav, říká Zdeněk Jančařík, autor knihy Český bůh

19. únor 2024

Co je to česká víra a kdo je to český bůh? Na to hledá odpovědi Salesián Zdeněk Jančařík spolu s historiky Stanislavem Balíkem a Jaroslavem Šebkem v knize Český bůh s podtitulem Hovory o historii, víře a ateismu. Co v knize objevili, přišel Zdeněk Jančařík představit do Hergot!u.

Český bůh je podle Jančaříka spíše takový bůžek. Češi totiž už v minulosti tíhli k různým alternativám a k vládnoucím byli nedůvěřiví. To se projevovalo i v náboženství. „Většina lidí potřebuje vidět něco ryzího, aby se k tomu přiklonili a jakmile je něco mainstream a táhne je to do masovosti, tak začínají mít nedůvěru,“ soudí Jančařík. V historii byli takovými alternativami třeba Jednota bratrská, spiritistické hnutí nebo tajná církev za minulého režimu.

Publikace Český Bůh

Víra Čechů se často charakterizuje jako něcismus. Toto označení není podle Jančaříka úplně přesné. Typickým něcistou byl podle něj T. G. Masaryk, který nevěřil v církve a bůh byl pro něj spíše obecnou hodnotou humanity. „Absolutní důvěra v Masaryka byla až zbožštění. Když si vezmete tatíčka Masaryka na koni, který vládne z hradu mírumilovnou mocí, tak to je obraz, který nám nahrazuje pána boha. Dneska už je z Masaryka trochu svatý Václav, je to taky taková mytologická postava,“ říká Jančařík.

V rozhovoru také přijde řeč na současnou podobu římskokatolické církve v Česku a Jančařík například vysvětluje, proč jsou dnešní kněží víc závislí na moci biskupů než v minulosti.

Proč není český něcismus úplně přesné označení? Co měl C. G. Jung společného se spiritismem? Proč nebyli po revoluci zvoleni za biskupy lidé z tajné církve? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.