Měli jsme troje rukavice a žasli jsme nad dokonalým tichem. Cestovatelé se vrátili do Grónska

9. červen 2024

Sněhu bylo velmi málo, ale mráz byl pořádný. Pavel Stejskal a Jiří Kalát se vrátili na grónský Arctic Circle Trail, který znali z letního přechodu, který už mají za sebou. Tentokrát šli hlavně po zamrzlých jezerech a řekách.

Arctic Circle Trail, dálková trasa v západním Grónsku, vede podél severního polárního kruhu a má 170+ kilometrů. Pavel Stejskal a Jiří Kalát se na ni společně se svými kamarády vydali nejdřív v létě a teď i v zimě, kdy trasa vede hlavně po zamrzlých jezerech a řekách. Svoji březnovou výpravu shrnují v nové epizodě Casablanky, cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

Trénink v Krkonoších bolel

Zajímavostí bylo, že Jiří Kalát neuměl před odjezdem běžkovat, a tak se několik měsíců před odjezdem začal učit v Krkonoších a Orlických horách. „Vrátil jsem se s modřinami a pochroumaný egem,“ směje se, když vypráví o svých začátcích na backcountry běžkách v rozhovoru.

„Měli jsme až 50 kilogramů za sebou na saních,“ dodává Pavel Stejskal. „Při prudší jízdě, když uděláš oblouček, to může být náročnější, protože těch 50 kilo za tebou taky udělá oblouček. Anebo kotrmelec!“ vysvětlují cestovatelé, jak fugnuje expediční běžkování v arktických podmínkách.

Mráz a ticho

Sněhu bylo velmi málo, ale mráz byl pořádný. „Měli jsme troje rukavice a žasli jsme nad absolutním tichem,“ popisují cestovatelé v Casablance svoji výbavu i to, co je rychle upoutalo jako rozdíl oproti létu, kdy všude teče a zurčí voda.

„Když nefouká vítr, ticho narušuje jen vrzání sněhu pod nohama anebo zapraskání ledu. Po několika dnech už mi to ticho dokonce nebylo úplně příjemné,“ přiznává Jiří Kalát. Z Arctic Circle Trailu chystají Pavel a Jiří společně průvodce pro ty, kteří by je chtěli následovat.

Jaké je stanování v Grónsku v březnu? Jak se lyžuje po zamrzlé řece? Jakou rezervu v expediční jídle chtěla výprava mít a proč ji nakonec neměla? Poslechněte si kompletní cestovatelský podcast Radia Wave!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.