Spousta deště. Hodně grónské romantiky. Arctic Circle Trail byl trochu peklo, chválí si cestovatelé

13. srpen 2023

Od přístavu Sisimiut k druhému největšímu ledovci světa vede trasa Arctic Circle Trail, na kterou se vypravili Pavel Stejskal a Jiří Kalát. Jak si užívali severskou krajinu, brodění ledových potoků v dešti a hejna komárů?

Arctic Circle Trail, dálková trasa v západním Grónsku, vede podél severního polárního kruhu a má nejméně 170 kilometrů. Jak trasa, tak počasí přinesly hostům cestovatelského a outdoorového podcastu Radia Wave výrazné zážitky.

Arctic Circle Trail. Z cesty Jiřího Kaláta a Pavla Stejskala

„Až po návratu jsme zjistili, že během našeho přechodu pršelo třikrát víc, než je to obvyklé. Bylo jen pár stupňů nad nulou, brodili jsme řeky, ve kterých pluly kusy ledu. Měli jsme za celou dobu jen asi dva pěkné dny,“ tvrdí cestovatelé.

„Všude bylo hodně vody. Hodně deště a hodně komárů. „Je to ale úžasná divočina. Toulat se v takové krajině je neuvěřitelné. Čtvrtý den jsem si večer na jedné chatě sednul, měl jsem hlad, byl jsem zmrzlý a unavený. A tak jsem se rozesmál. Kdybych to chtěl vzdát, musel bych přece stejně jít zase čtyři dny zpátky,“ vzpomíná Kalát.

Komáři? Byli!

Jak to bylo s komáry? „Bylo jich rozhodne víc než dost. Pokud hodně nefouká vítr nebo neprší, jsou problém. Když navíc fouká vítr do zad, vytváří se vám před obličejem malé závětří, kde se můžou začít shromažďovat. No a když potřebujete na velkou, tak se nejdříve musíte natřít repelentem…“ vypráví cestovatelé.

Bylo to trochu peklo, říkají spokojeně Pavel Stejskal a Jiří Kalát. A už teď plánují návrat s cílem zimní varianty přechodu.

Jaké je nocovat u okraje jednoho z největších pevninských ledovců světa? Jaké zvuky vydává? Jaký je systém chat na Arctic Circle Trailu? A v čem byl déšť pro cestovatele výhodou? Poslechněte si novou epizodu cestovatelského a outdoorového podcastu Radia Wave.

Arctic Circle Trail. Z cesty Jiřího Kaláta a Pavla Stejskala
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.