Není den, kdy bychom na Švédsko nevzpomínaly. Cestovatelky Lucie a Aneta o trase Kungsleden

27. únor 2022

Ohromující příroda, komáři, sněhová bouře, nadšení. Kamarádky Lucie Fenclová a Aneta Vachová si oblíbily dálkové trasy. Společně přešly švédskou trasu Kungsleden.

Na Kungsleden vyrazily v červnu a trasu šly od jihu k severu. Začínaly tedy v Hemavanu. „Kungsleden je bezpečná trasa, na medvědy na ní člověk nenarazí. Respekt jsme ale měly z počasí, které se může rychle měnit. To se nakonec také naplnilo, když nás v závěru zastihla sněhová bouře,“ říkají Lucie Fenclová a Aneta Vachová v cestovatelském magazínu Radia Wave. Musely se vyrovnat s otravnou přítomností velkých hejn komárů, ale o celém zážitku mluví v superlativech.

Nepamatuju si šťastnější chvíle

Co je hlavní motivací k dlouhým pěším trasám? „Svoboda, dobrodružství, nádherná příroda, které jsem součástí. Někdy mám skoro až pocit, že ve městě přežívám a v přírodě naplno žiju. Řešíme jen základní potřeby, je to zjednodušený život. Nepamatuju si šťastnější chvíle. Není to možná pro každého, ale já teď myslím na Švédsko každý den,“ doplňují se vzájemně ve shrnutí svých pocitů Aneta a Lucie.

Byly jsme pyšné na to, že jsme to zvládly

„Když jsme přišly na závěr trasy, tak jsem byla extrémně dojatá. Byla jsem na sebe hrozně pyšná. Vtipné bylo, že Švédi, kteří byli zrovna s námi, nebyli vůbec dojatí a chtěli jít plánovat, jak se dostaneme do civilizace. My jsme tam stály, slzy na krajíčku,“ shrnují Aneta a Lucie své emoce.

O švédské trase Kungsleden, různorodosti tamější přírody i praktických stránkách trailu si můžete poslechnout víc v kompletním záznamu pořadu Casabanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.