Stovky kilometrů horami a bažinami. S rtěnkou a v růžové. Lenka Vacvalová o radosti z dlouhého běhu

8. únor 2021

Lenka Vacvalová se z herečky a moderátorky stala ultramaratonkyní a milovnicí dlouhých, především horských tras. Testuje a posouvá na nich svoje limity.

Lenka Vacvalová na start svého prvního ultramaratonu nastoupila jen krátce po svém prvním maratonu. Zjistila, že na 80. kilometru má pořád radost z běhu. Pak už to šlo rychle a z jejích cest navíc začaly ubývat rovinky a asfalt.

V roce 2018 přeběhla 470 km za polárním kruhem na švédské trase Kungsleden. V květnu 2019 dokončila 770km trasu Cesty hrdinov SNP z Dukelského průsmyku na Děvín. O tomto svém kousku vydala knihu Najdu odvahu.

V červnu 2020 přeběhla 500 km podél severní české hranice z Děčína na Praděd a na podzim Pyreneje po náročné trase GR 11. Na trasách s převýšením v desítkách tisíc metrů navíc vybírá peníze na charitativní účely.

V bažinách a závějích severu jsem dospěla

„Pokud bylo místo, kde jsem opravdu dospěla, tak v září za polárním kruhem na Kungsleden,“ říká Lenka Vacvalová v rozhovoru pro Casablanku, cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave o „královské stezce“, na které překonávala bažiny, spartánské podmínky i množství nového sněhu.

Lenka Vacvalová na Kungsledenu

Herečka v růžovém a drsný sport

Jak sama říká, zpočátku si lidé mysleli, že se herečka přišla hlavně vyfotit v běžeckém úboru na start ultramaratonu a nemá šanci svoje trasy dokončit. Postupně si ale vydobyla zasloužený respekt.

„Když už jsem si pak dokázala obhájit, co dělám, tak mě začalo bavit být upravená. Řekla jsem si: ať už se na trase cítím jakkoli, tak u toho budu vypadat dobře!“ Lenka Vacvalová běhá sladěná v růžové barvě a nalíčená. „Baví mě kontrast ženskosti a drsného sportu,“ uzavírá.

Cesty hrdinek. Slzy hor

„Ráno bolo opäť náročné. Trochu som si poplakala, či to niekedy skončí,“ zmínila se ve svém blogu z Cesty hrdinov SNP. „Celé dni sa modlím, aby to utrpenie skončilo a keď je o konečne tu, je mi to ľúto,“ konstatuje ale zápisek ze závěru její cesty. O horách, emocích a celém svém přístupu vypráví vesele v cestovatelském magazínu Radia Wave.

Kungsleden. Cesta hrdinov SNP. 500 km z Děčína na Praděd. Pyrenejská GR 11. Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca s běžkyní Lenkou Vacvalovou!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.