Fantazie se proměnila ve skutečnost. Špicberky bylo nejtěžší opustit, říká vědkyně Zdenka Sokolíčková

2. duben 2023

Česká vědkyně Zdenka Sokolíčková žila s rodinou dva roky na Špicberkách, kde prováděla akademický výzkum. Na norské souostroví v Severním ledovém oceánu se po intenzivních zážitcích dál vrací.

Longyearbyen, tedy hlavní město norských Špicberk (Svalbardu) se na dva roky stalo domovem kulturoložky a antropoložky Zdenky Sokolíčkové a její rodiny. Její život na souostroví a otázky spojené se Špicberky v době politické nejistoty a klimatické krize zachycuje i dokumentární film Návštěvníci Veroniky Liškové, který právě promítají česká kina.

Polární noc? Po čtyřech měsících tmy jsem se na slunci rozplakala

Je snazší život během polárního dne nebo polární noci? Zdenka byla víc fascinovaná dlouhou polární nocí, i když její závěr, od Vánoc do jara, pro ni vůbec nebyl jednoduchý. „Dělá se jako by nic, denní režim pokračuje, jinak to asi nejde,“ tvrdí.

Rodina Zdenky Sokolíčkové ve filmu Veroniky Liškové Návštěvníci

„Vánoce jsou magické, všude je tma a na nebi je polární záře. Tamější Vánoce patří mezi ty nejkrásnější, které si z rodinného života pamatuju. Ale leden je potom hodně tvrdý. Byli jsme doma nemocní a s horečkou v neustálé tmě mi bylo ouvej. Do Longyearbyenu poprvé sluneční paprsky dopadnou až 8. března. Když se ale vydáte na nějaký kopec, může na vás slunce zasvítit i dřív. Pamatuju si, že jsem se rozplakala, když k tomu po čtyřech měsících došlo,“ vypráví své zážitky.

Polární stesk

Za to nejtěžší na životě na Špicberkách nakonec označuje to, že společně se svojí rodinou věděla, že tam nebude moct zůstat. Život v Longyearbyenu je velmi drahý a s koncem pracovního akademického úvazku i úvazku jejího muže bylo potřeba přijmout, že je konec.

Proč Zdenka Sokolíčková považuje mrazivé Špicberky za ideální, bezpečné místo pro rodiny s dětmi? Jak vypadaly výlety do okolí Longyearbyenu? V jakém vztahu vidí cestování a akademické výzkumy? Poslechněte si kompletní novou epizodu cestovatelské Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.