Vstříc těžební osadě Pyramida. Češi putovali na Špicberkách s polským psem a nacistickou puškou

6. květen 2018

Jsou Špicberky drsnější v létě, kdy se rozvodňují některé řeky a komplikují přechod brodů, nebo v zimě, za sněhu a silných mrazů?

Ondřej Šperka (Za hranicí komfortu) a Tomáš Cimr (Expeditionclub.cz) se vypravili na přechod části Špicberk, aby došli do opuštěného ruského důlního městečka Pyramida (Pyramiden). První z nich pěšky ve dvojici v létě 2016, druhý z nich se skupinou na back country běžkách a skiaplech se saněmi v zimě 2018. Oba měli od polského kontaktu půjčenou stejnou zbraň proti ledním medvědům, zjevně s nacistickou minulostí, a pokoušeli se i o zapůjčení stejného psa, Rudka. (Toho s sebou nakonec měla jen letní expedice.)

Matka Země. Čistá, strohá

Důvod k půjčování psa i zbraní je na Špicberkách jednoduchý – přítomnost ledních medvědů. „V mých cestách hraje roli vždycky nějaký Polák,“ usmívá se Ondřej Šperka, který dříve například stopoval do Mongolska a pod hlavičkou projektu Za hranicí komfortu chce dávat prostor cestovatelským výzvám pro sebe i pro ostatní. „Zbraň bychom mohli mít i novější, ale to je pak několikanásobně dražší,“ dodává Tomáš Cimr s tím, že Poláci mají pochopení pro české šetření.

„Úzkost ve mně špicberská severská krajina nevyvolává. Spíš velký respekt. Cítím tam Matku Zemi,“ říká Ondřej Šperka. „Krajina je to velmi čistá, strohá, ale to jí dává právě ten šmrnc. Pěšky to v ní neubíhá, protože všechna údolí jsou táhlá. Je tam čas a prostor pro mě samotného,“ souhlasí Tomáš Cimr.

Město duchů Pyramida

Pyramida, ke které obě expedice mířily, je na (norských) Špicberkách bývalé ruské důlní městečko, ve kterém značně komunitním až komunistickým životem žilo a bydlelo 1000 až 1500 lidí. Bylo to za časů svého provozu nejsevernější město planety s nejsevernější bustou V. I. Lenina. Během týdne bylo v roce 1998 po ukončení těžby opuštěno a dnes je městem duchů a také turistickým cílem. „Na plotnách zůstaly hrnce a je vidět, že lidé neměli čas se pořádně sbalit,“ říkají Tomáš a Ondřej. Letní expedici se nakonec – pěšky a po vlastní ose – do Pyramidy dostat nepodařilo, protože jeden z brodů byl rozvodněný a nebezpečný. Ale zimní skupina v cca 18stupňových mrazech, navzdory jedné medvědí noci, do Pyramidy dorazila podle původního plánu.

Poslechněte si záznam vysílání s Ondřejem Šperkou a Tomášem Cimrem. Na facebooku Za Hranici Komfortu se o výpravách na Špicberky můžete dozvídat víc!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.