Mladá generace mě naučila sdílet emoce, pro dnešní pop je láska forma útlaku, říká Karel Veselý

30. červen 2024

Hostem Pochlap se byl hudební publicista Karel Veselý, který je také autorem podcastové série Anatomie lovesongu. Moderátor Václav Rouček se s ním bavil o tom, proč se o lásce v hudbě rozhodl napsat knihu, jak vnímá současný pop a co ho učí mladá generace.

„Láska je DNA většiny písní a mě napadlo, že je to taková slepá skvrna. Láska je všude, ale málo se o ní přemýšlí. Je to téma, který se vyvíjí v čase, její image se mění a tenhle vývoj mě zajímá nejvíc,“ říká Karel o jeho sérii Anatomie lovesongu.

Karel Veselý a Václav Rouček

„V 90. letech láska musela bolet, byla doprovázená pózou, o tom byl grunge, ale v nultých letech mě vyléčila vlna R'n'B, která ukázala, že je v pohodě zpívat jen tak o lásce. Ale myslím, že pořád je třeba být opatrnej, láska má destruktivní potenciál, stejně jako drogy,“ pokračuje Karel.

„V dnešní době je láska forma útlaku, v současným popu je boj proti patriarchátu silnej, ale zároveň se trochu ztrácí naděje v lásku. Jde o redefinici. Každá generace si definuje lásku jinak, všímáme si, že romantická láska jak z románů je nedosažitelná a že za to mohou tak trochu i muži,“ vysvětluje Veselý.

„Velkou naději mám v mladou generaci. Naučila mě sdílet emoce a vřele všem lidem, kterým táhne na 50 a mají pocit, že jde svět do pytle, doporučuju, aby se s mladejma víc bavili a zkusili je pochopit a byli otevřenější,“ říká na závěr rozhovor v Pochlap se.

Kdo je jeho vzor? Kdy se naposledy rozčílil? Co ho dojímá? A z čeho má největší strach? Poslechněte si nový díl Pochlap se s Karlem Veselým.

Spustit audio

Související