O pořadu Bourání

Bourání je pořad o architektuře, urbanismu a designu. A o tom, jak nám zlepšují nebo zhoršují život.

Mluvíme s architekty, designéry a dalšími tvůrci o jejich práci – tedy o našich domech, náměstích, parcích a městech. Architektura je všude kolem nás a má přímý vliv na to, jak naše prostředí vypadá a jak se v něm cítíme. Proto se ptáme na zvídavé a klidně i nepříjemné otázky.

Zajímají nás projekty i realizace. Staré i nové stavby. Dobrý i špatný vkus. Sledujeme, jaký vliv mají stavby na životní prostředí, udržitelnost a ohleduplnost k přírodě i ke kontextu. Ptáme se na názory běžných uživatelů – protože odborníci nemají vždycky pravdu. Přinášíme trendy i antitrendy – a necháváme na vás, abyste si vybrali, co vám nejvíc sedí.

O autorce:

Karolína Vránková je novinářka, která sleduje architekturu, design a další kreativní disciplíny a píše o nich pro Respekt, earch.cz, Eru21 a jiná média.

Čas vysílání: každé pondělí od 18 hodin

Všechny díly pořadu najdete zde nebo odebírejte podcast na wave.cz/podcasty

Historie pořadu: Bourání vysíláme od roku 2009, tehdy ho připravoval a moderoval Adam Gebrian, který tak představoval architekty a jejich práci. S rostoucím zájmem publika se v Bourání objevovaly rozhovory s kreativními lidmi z různých oborů, které s architekturou volně souvisí, od grafických designérů přes fotografy, teoretiky architektury, výtvarné umělce až po objednavatele práce. V roce 2020 začala Bourání připravovat Karolína Vránková. Dramaturgyní pořadu je Terezie Jirásková.

Pořad připravují

Další pořady

  • Neklid

    Neklid je podcastový seriál o vztahu, který zašel příliš daleko. O podivných zvucích, které nejdou dostat z hlavy. A o noci, co všechno změní. 

  • Grundfunk

    Unikátní mix funku, soulu, jazzu a dalších směrů elektronické a progresivní hudby, ve které nechybí nezbytný groove, to je Grundfunk na Radiu Wave!

  • Čelisti

    60 minut dravého filmového lovu: horké novinky z filmového oceánu, hlavní filmová událost týdne i drobný plankton aktuálního filmového dění.

  • Reakce

    Reakce je podcastový seriál o přátelství a síle sdílení. Lera s Maxem rozplétají případ zneužívání a toxického chování na vysoké škole. Podaří se jim změnit systém?