Nostalgii s melancholií do započatého léta přináší Fontaines D.C., sunnbrella a NxWorries

26. červen 2024

Mladý rapper Tommy Richman už stihl mít virál, status hvězdy TikToku ale rázně odmítá. Comeback učinilo superduo Anderson .Paak a Knxwledge, dohromady si říkají NxWorries a po osmi letech pro nás mají nové album. Zpěvačka Samara Cyn přináší letní optimismus, stejně jako italský rapper Masamasa, který hlásí vyčerpanost z vedra. V novinkové rotaci nechybí melancholici Fontaines D.C. a sunnbrella – tyhle tracky nenáleží jen podzimu. L'estate tutt'a un tratto (najednou léto)!

NxWorries - Battlefield
Credits: Brandon Anderson, Glen Earl Boothe Jr, Haley Reinhart, William Stewart
Label: Stones Throw Records
Album: Why Lawd?

Zpěvák Anderson .Paak a producent Knxwledge spolupracují pod hlavičkou projektu NxWorries už od roku 2015, o rok později vydali debutové album (Yes Lawd!), na které teď navazují deskou Why Lawd?. Deska vyšla na kultovní značce Stones Throw Records a obsahuje i pět starších singlů, přičemž jeden je až z října 2022. V rolích hostů jsou Snoop Dogg, Earl Sweatshirt, Thundercat nebo H.E.R. Z nových tracků nás zaujala skladba Battlefield, která sampluje šedesátkovou klasiku Sitting In The Park od skupiny The Ghost Squad. Battlefield v podání NxWorries je o vyrovnávání se s minulostí a skutečností, že s některými lidmi nevyhnutelně ztrácíme kontakt, ať už chceme nebo ne.

Samara Cyn - Magnolia Rain
Credits: Samara Henderson, Andre Carnell Robertson, Jacob Reske, Fortune
Label: self-released
Album: Magnolia Rain single

Zpěvačka Samara Cyn se narodila v Tennessee, ale většinu dětství strávila na cestách. Teď je ve svých čtyřiadvaceti letech usazená v Los Angeles a hlásí připravenost na velký kariérní průlom. Podobně jako její vzory Lauryn Hill, Erykah Badu a Missy Elliot míchá rap a zpěv a fúzuje neo-soul s hip hopem. Debutovala v roce 2022, zatím ale vydává jen singly – ten poslední Magnolia Rain má letní optimistickou náladu a Samara Cyn v něm zpívá o hledání vnitřního míru ve světě plném chaosu. Na skladbě se podílelo trio producentů Reske, Fortune a Bizness Boi.

Fontaines D.C. - Favourite
Credits: Carlos O’Connell, Conor Curley, Conor Deegan III, Grian Chatten, Tom Coll, James Ford
Label: XL Recordings
Album: Romance

To, že irští postpunkeři Fontaines D.C. oznamují nové album, jsme na Radiu Wave reflektovali už s pilotním singlem Starburster. Nová deska Romance vyjde v srpnu a její zvuk nově přibližuje ještě skladba Favourite. Ta má desku zavírat a určitě pohne se všemi chronickými melancholiky a nostalgiky. Skupina se tu vyzpívává ze sladkobolných a trochu návykových pocitů, které člověk zažívá, když ustavičně přemýšlí nad vším, co bylo a už nebude. Skladbu doprovází podobně sladkobolný klip poskládaný z dětských videí všech členů kapely. Udělujeme deset bodů z deseti za roztomilost.

sunnbrella - kiss on credit
Credits: Axel Øksby, David Zbirka, Oliver Torr
Label: Music Website
Album: kiss on credit single

V Londýně situovaný hudební projekt sunnbrella v čele se zpěvákem a songwriterem Davidem Žbirkou nabízí další singl ve spolupráci s elektronickým producentem Oliverem Torrem. Novinka kiss on credit se nese v podobném duchu jako předchozí have your say – ke slyšení je tu opět mix kytarového nu gazu a elektronických prvků. Jsme přesvědčeni, že skladba by neměla chybět ve vašem melancholickém playlistu, který rozhodně není určen jen pro podzimní měsíce. Nechybí ani minimalistický videoklip, v němž vedle sebe pějí David Žbirka a backvokalistka kapely Claire Peng. Nyní sunnbrella obráží české a slovenské festivaly, nedávno předskakovali newyorským Beach Fossils a v létě je potkáte třeba na festivalu Pohoda.

Tommy Richman - Devil Is A Lie
Credits: Tommy Richman, Jonah Roy, Max Vossberg, Kavi
Label: PULSE Records
Album: Devil Is A Lie single

Rapper Tommy Richman se několik let pohyboval v šedé zóně undergroundového rapu, až letos v květnu konečně prorazil s hitem Million Dollar Baby. Skladba vystřelila díky TikToku a doputovala na číslo dvě amerického žebříčku. „Nejsem hvězda z TikToku,“ zlobí se na sociálních sítích rapper bílé barvy pleti, a přesvědčit nás o tom má nový singl Devil Is A Lie. Stojí na podobné retro estetice jako Million Dollar Baby, jen tentokrát místo devadesátkového jižanského rapu připomíná víc tracky od The Neptunes z přelomu tisíciletí. V refrénu dokonce Richman i zní jako Pharrell Williams. Produkci singlu mělo na starost trio Jonah Roy, Max Vossberg a Kavi.

Masamasa - L'estate tutt'a un tratto
Credits: Federico De Nicola, Davide Quarracino, Marco Maiole
Label: Peermusic Italy
Album: L'estate tutt'a un tratto single

Dva měsíce po vydání druhé desky Alta Fedeltà o sobě Federico De Nicola, uměleckým jménem Masamasa, dává znovu vědět s prosluněným singlem L'estate tutt'a un tratto. Italský rapper z Neapole toho už za 27 let stihl mnoho – mimo jiné založit soul-funkovou kapelu Tuna' Soul nebo být členem kolektivu Sei La Mia Vita. Stejně jako předchozí tvorba i tahle novinka nabízí intimní vhled do jeho života. „Je to píseň, kterou jsem napsal na svém balkoně v prvních dnech loňského léta: vypráví o milostném vztahu, který skončil pod spalujícím sluncem. Vyčerpání z toho, že rozpadlý vztah nefungoval, příšerné vedro a nelibost z toho, že moji ex vidím s jiným mužem. To všechno jsou pocity, které jsou obsažené v textu,“ vysvětluje Masamasa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.