Oblock vs Tookaville. Jak vypadá válka gangů na jihu Chicaga?

7. červen 2024

V novém seriálu Scény s Opakem Dissu jsme se vydali do válečné zóny Chicaga, kde roste nová generace gangsterů, kteří vše reflektují v rapu. Jak to celé bylo, je a bude?

Málokteré město ve Spojených státech amerických má vyšší kriminalitu než Irák a chrlí každým rokem tolik nových rapperů/gangsterů jako právě Chicago. Toto město si v minulosti vysloužilo přezdívku “Chiraq”, a také hlavní roli v našem novém nepravidelném seriálu. V něm se podíváme hlouběji na problematiku pouličních sporů, jež lze vysledovat v nekončícím výčtu skladeb, které protagonisti chrlí.

Dva znepřátelené gangy na jihu Chicaga, jejichž teritoria jsou od sebe vzdáleny takřka pár kroků, řeší své spory dlouhodobě. Série tragických vražd, dehonestující disstracky a neutuchající nenávist vychovává nové generace gangsterů, kteří v této oblasti žijí. Dvě sousedství: Oblock – zrodilo jména jako Chief Keef nebo King Von – a Tookaville – území zavražděného rappera FBG Ducka. V prvním díle jsme se podívali jak do minulosti, tak i na průběh sporů a jejich nehezké následky. Pokračování příště!

Jak vypadá válka v Oblocku? Co psal King Von na Twitter? Kde bydlela Michelle Obama? A co zachránilo Chief Keefa? To vše a ještě víc v novém seriálu Scény s Opakem Dissu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.