DJ Deeon nás bohužel opustil, ale jeho ghetto-housový odkaz zůstává

21. červenec 2023

DJ Deeon byl jednou z hlavních figur ghetto housu aka Chicago housu. Od osmdesátých let pomáhal vytvářet a propagovat zvuk tehdejšího street housu. Tvořil především na kazetách kdy míchal společně se syntezátory už na tu dobu neskutečné sety.

House a techno byly vždy jako žánry specifické svou 909 basou. Při počátcích ghetto housu a celkového etablování žánru si DJ Deeon řekl, že by mohl zkusit využít 808 basu, která byla do té doby spjata spíše s hiphopovými produkcemi.

Sexuální tematika klubových tracků byla vždycky velkou součástí tvorby DJe Deeona, a to hlavně kvůli jeho zapojení do undergroundové klubové scény. Přímo on se i zmínil, že jeho cílová skupina zahrnovala hlavně drogové dealery a striptérky, kterým velmi často (podobně jako DJ Esco) pouštěl svou tvorbu jako kontrolu kvality.

Nina Kraviz a track I’m a hoe, we’re a hoe, do you want to be a hoe je jedním z nejpopulárnějších přídavků z jejích setů, které dosáhly celosvětového uznání. Málokdo ale ví, že za tímto kultovním trackem stojí právě DJ Deeon.

Po zdlouhavé bitvě se srdečními onemocněními nás v noci z pondělka na úterý ve svých šestapadesáti letech opustil DJ Deeon. RIP DJ Deeon.

Jak je to s vydáváním tracků po smrti umělce? Co na to říká dvojice moderátorů STEADY a Kewu? A jak by to v ideálním světě mělo být? Poslouchejte Flám!

autoři: Kewu , STEADY
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.