Posmrtné, ale hlavně konsenzuální avatary. Jaký bude život s AI podle právničky Macurové Křížové

4. červenec 2024

Scarlett Johansson se soudí se společností OpenAI kvůli možnému kopírování jejího hlasu. V poslední řadě seriálu Black Mirror sledujeme ženu, která na základě poskytnutých dat vidí svůj vlastní život na streamovací platformě. Stávají se takové příběhy i naší vlastní současností? Otázkám práva na identitu a duševnímu vlastnictví ve vztahu s AI se věnuje právnička a výzkumnice Veronika Macurová Křížová.

„Důležité v budoucnosti bude označování syntetických médií, které předepisuje s některými výjimkami i AI Act, a také možnost mapování původu dat,“ vyzdvihuje některé ze zásadních podmínek pro práci s umělou inteligencí Veronika. Jednou z možností využití umělé inteligence je i digitální avatar, který ponese atributy konkrétního člověka, jako vizuální podoba a hlas.

Z právního hlediska je podle Macurové Křížové pro další využití AI důležitá i prokazatelnost, který z takových avatarů je konsenzuální a který ne. „Myslím si, že to zaslouží hlubší výzkum z hlediska sociální psychologie,“ dodává odbornice vzhledem k tomu, jak široké pole využití takových syntetických médií je. Avatary je možné využívat jako nový komunikační kanál pro osoby, které ho nemají třeba pro zdravotní znevýhodnění, nebo jako formu digitálního náhrobku. To pak bude měnit způsob truchlení pro naše blízké. Otázkou je, co to přinese z hlediska etiky.

Čtěte také

„Nechci je předběžně pohřbívat, ale ABBA nebo Kiss už nejen že poskytly práva ke své digitální knihovně, ale natrénovala se na nich digitální vystoupení, která jsou velice úspěšná,“ poukazuje Veronika Macurová Křížová na aktuální vývoj.

Na data setech k tréninku takových AI nástrojů se podílíme v podstatě všichni. Pokud chceme mít kontrolu nad tím, jak jsou naše osobní data a média dál využívána, vyžaduje to hodně času a pečlivé čtení smluvních podmínek vyhledávačů nebo aplikací. „Jsou kolegové, co říkají, použijte proti umělé inteligenci umělou inteligenci a nechte si analyzovat podmínky užívání platforem některým z nástrojů AI. Ten vám vypíchne, na co si dát pozor,“ doporučuje Veronika a jedním dechem připomíná i nutnost lidské supervize takových výsledků. Ohledně aktuálního postupu využívání dat společností Meta se dočtete například zde.

Pokrývají podle Veroniky změny v legislativě adekvátně vývoj technologií, který budeme zaznamenávat v příštích letech a měsících? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související