POSTudiu: Kam po gymnáziu

25. říjen 2013

Rozmyslet si své budoucí povolání ve čtrnácti letech je celkem fuška. Někomu pomůže dětský sen o popelářích, jiným zase touha stát na prknech, co znamenají svět. S výběrem školákům poradí učitelé, psychologové, testy.

Někoho v deseti letech nasměrují rodiče na víceleté gymnázium, další se rozhodují v deváté třídě a často i oni volí gymnázium, aby na rozhodování měli ještě několik let čas.

Jakub Jirsa už třináct let chodí do školy, poctivě plní úkoly a za svůj prospěch se nemusí vůbec stydět. A maturitou jeho školní život určitě neskončí. Jeho rodiče mají vysokoškolské vzdělání a stejnou dráhu naplánovali i jemu. Ovlivňovat výběr školy ale nemusí jen rodiče. Existují kariéroví poradci nebo i nabídka různých psychologických testů.

A přesto víc než polovina školáků, kteří chtějí studovat na univerzitě, přehodnotí výběr oboru. Ukázala to loňská analýza společnosti Scio z výsledků projektu Vektor a Národních srovnávacích zkoušek. Ministerstvo školství si to uvědomuje, a proto teď plánuje větší prostupnost mezi středoškolskými obory.
Poslechněte si celou reportáž Kláry Bílé.

02825163.jpeg

Dá se už po prvním stupni základní školy odhadnout, jestli se dítě vydá na dlouhou studijní cestu? Jak moc mají dětem do výběru povolání mluvit rodiče? A jsou gymnázia tou nejlepší variantu pro ty, kteří chtějí definitivní rozhodování o studijním oboru ještě o pár let odložit? Na tyto otázky odpovídala kariérní poradkyně a ředitelka pražské Základní školy Eden Jana Churáčková.

POSTudiu
Máte v ruce diplom z vysoké školy, posíláte životopisy na všechny strany, ale k pohovoru vás skoro nikdy nepozvou? Myslíte si, že vás škola nenaučila dovednosti, které byste opravdu využili na pracovním trhu? Společný projekt Radia Wave a Radiožurnálu zajímá, v jaké situaci jste se ocitli a jaké problémy řešíte po studiu.
Poslouchejte POSTudiu, na Radiožurnálu v neděli po půl druhé a na Radiu Wave v pondělí o půl jedné.

autor: klb
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.