Prolomit vlny: Hergot! proti chudobě

31. prosinec 2013

Na Radiu Wave jsme se v tomto týdnu připojili k mezinárodní iniciativě Why Poverty? A pokud mluvíme o tom, jak se vyrovnávat s chudobou ve světě a jak s ní bojovat, může nás nejen Bible, ale i celá křesťanská tradice významně inspirovat. Sám Ježíš Kristus, jehož narození si budeme za necelý měsíc připomínat, k tomuto tématu rozhodně nemlčel.

Ve slavné pasáži z Matoušova evangelia čteme o tom, že u posledního soudu – ať už to pro nás znamená cokoli – budeme posuzováni podle toho, jak jsme pomáhali hladovějícím, chudým, vězněným. Ježíšovo učení můžeme hodnotit jako sociálně radikální – ostatně, spíše projde velbloud uchem jehly, než by se boháč dostal do království nebeského –, ale i v jeho životní cestě vidíme jasné symboly: narodil se ve chlévě, do Jeruzaléma přijíždí na oslátku a nakonec umírá na kříži, což je trest smrti vyhrazený lidem ze společenského dna.

To, že chudým patří království nebeské, bychom rozhodně neměli chápat tak, že by snad chudoba byla nějakou pozitivní hodnotou, kterou máme hýčkat, nebo že máme pomáhat chudým s naivními představami o jejich nevinnosti (a zbavovat se této odpovědnosti ve chvíli, kdy máme dojem, že nevinní nejsou – že třeba moc pijí nebo málo pracují). Soucítění s lidmi, kteří se nemají tak dobře jako já, patří stejně jako z něj plynoucí závazky k základním křesťanským imperativům.

02556568.jpeg

A mluví-li se tak často o údajných tradičních křesťanských hodnotách, na kterých stojí naše společnost, je právě vědomí, že v tomto světě nejsem sám a nesu určitou zodpovědnost za své trpící bližní, na rozdíl od mnoha věcí, které tak často slýcháme od nejrůznějších takzvaně křesťanských aktivistů a aktivistek, tím skutečně důležitým a skutečně závazným. Tak jako se Pán Bůh stará o lidi, kterým seslal svého Syna, bez ohledu na to, jak hříšní a nedokonalí jsou, je naším úkolem starat se o své bratry a sestry, kterými jsou všichni lidé bez ohledu na to, jakou mají barvu pleti, jak moc pracují nebo jak moc (nebo spíš málo) je nám příjemné s nimi sedět v tramvaji.

autor: Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.