Rafael vs. rýže. Kolik stojí lajk? Díl třetí
Chuť a čich jsou skvělé smysly pro vstřebávání výtvorů z rýže. Bohužel, příjemné pocity pociťované některým z nich nejsou konvertovatelné v lajky na sociálních sítích, což je pro nás mileniály činí téměř bezcennými.
My studenti jsme na tom s nároky, které na své jídlo musíme vznášet, ze všech věkových skupin asi nejhůř. Ekonomicky aktivním lidem sice může kromě chuti záležet i na vzhledu, ale zpravidla si nemusí zas tak úzkostlivě hlídat cenu. Důchodcům na vynaložených financích za jídlo záleží velmi, ale u nevzhledně vypadajícího pokrmu se zase nemusejí stresovat tím, že je nečeká bohatá žeň lajků na sociálních sítích. To jen my si u každého vaření musíme dělat starosti ještě navíc i s tím, které hashtagy u toho budou fungovat a jakým filtrem půjde eliminovat otravné světlo žluté žárovky v kuchyňce na koleji.
Pro poskytnutí pár základních fotografických pouček i přiblížení těžkého údělu náruživých instagramerů v honu za lajky jsem se rozhodl v tomto díle udělat takový malý sociální experiment. Spolu s kamarádem Tondou Keprtou, který si na Instagramu vede podstatně lépe než já, jsme nafotili nejdřív posh rizoto za 210 korun z trendy restaurace a pak i jakýsi bizarní a těžce odpudivý výtvor z kuchyňky Českého rozhlasu, sestávající z náhodných surovin, jejichž cena osciluje kolem třiceti korun. Obě jídla jsme pověsili na Tondův instagram a sledovali reakce. Poslechněte si, jak to dopadlo a za kolik korun či haléřů se dá i v polních podmínkách s pomocí našich intuitivních návodů vyvařit nějaký ten lajk.
Zrovna rýže totiž není úplně nejfotogeničtější materiál. A přesycené prostředí Instagramu už dávno není místem, kde se svými kulinářskými výtvory zapůsobíte bez řádného know-how. Než se pustíte do nevděčného procesu konverze dlouhých bílých zrnek na sytě červená digitální srdíčka, poslechněte si radši, co instagramer ve skutečnosti myslí hashtagem #NoFilter. Nebo třeba jak by to dopadlo, kdyby potravinová inspekce penalizovala nález živočišných produktů na fotkách s hashtagem #Vegan.
Rafael vs. rýže. Čína. Díl druhý
Co se státnických záležitostí týče, jsou Číňané v politice jedné Číny velice důslední. To samé ale bohužel vůbec neplatí v gastronomii. V té může být „čína“ označením pro nesmírně širokou paletu pokrmů, od smažené rýže s kuřecím přes bún chả až po různé nevyzpytatelné směsi kyselých ryb, pálivého tofu a průhledných nudlí.
A příště se budeme snažit z rýže uvařit jídlo imponující zejména studentům, kteří mají i na studentské poměry hluboko do kapsy.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka